1. yle.fi
  2. Uutiset

Sallan kraanavettä voi taas juoda – bakteeri saatiin häädettyä verkostosta kolmessa viikossa

Itä-Lapissa Sallassa vesijohtovesi on todettu puhtaaksi ja verkostovettä voi jälleen käyttää normaalisti. Sallassa on keitetty juomavesi jo reilun kolmen viikon ajan elokuun 14. päivästä lähtien.

Salla
Heidi Hannukainen / Yle
Kattila liedellä.

Sallan aluelämpön mukaan Sallan vesijohtoverkostosta löytyi koliformisia bakteereita ja E.colia ja niiden on paikannettu tulleen verkostoon Petäjämaan vedenottamolta, jossa pintavettä on päässyt verkostoon. Kaivo on poistettu käytöstä korjauksen ajaksi.

Vesiyhtiö on kloorannut Sallan verkostoa ja vesi on todettu kahdessa näytteenottokerrassa puhtaaksi. Kolmannet näytteet on otettu vielä maanantaina.

Kloori maistuu yhä

Sallassa jatketaan verkoston kloorausta alemmalla tasolla, minkä aikana vettä voi käyttää normaalisti. Asukkaita kehotetaan ennen käyttöä juoksuttamaan vettä, kunnes se haisee kloorille.

Vesiyhtiö kehottaa asukkaita nyt käyttämään vettä, jotta klooripitoisuus pysyy verkostossa. Putkissa seisovassa vedessä klooripitoisuus laskee.

Kloori voi maistua vedessä, minkä vuoksi asukkaat voivat yhä hakea vettä neljästä vedenjakelupisteestä: Kirkonkylän paloaseman pihalta ja Hopeaharjun pihasta, Sallatunturista rinnepalvelun parkkipaikalta ja Salmivaarasta entisen Metlan pihalta.

Kampyloa ei löytynyt

Sallassa todettiin elokuussa useampi kampylobakteerin aiheuttama suolistotulehdus. Kampylobakteerioosin oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli, vatsakivut, kuume ja jäsensäryt.

Vesiyhtiö kertoo, että Sallan vesinäytteissä ei ole THL:n tutkimuksissa todettu kampylobakteereita. Kuitenkin Sallassa sairastuneiden ihmisten ulostenäytteistä todettiin kampylobakteeria, joka voi olla peräisin eläimistä.

Yhtiö kertoo, että Pohjoismaissa tehtyjen tutkimusten perusteella poroa ei pidetä todennäköisenä ihmiselle sairautta.

Asukkaille kyselytutkimus

Yhtiön mukaan vaikka kampylobakteeria ei löydetty Sallan vesikäytteistä, se ei sulje pois mahdollisuutta, että sairaudet aiheutuivat vedestä. Taudinaiheuttajaa ei aina saada verkostosta todennettua sen lyhyen säilyvyyden vuoksi.

Verkostota löytyneet suurentuneet indikaattoribakteeripitoisuudet, tässä tapauksessa koliformiset bakteerit ja E. coli, ilmaisevat kuitenkin veden saastumisen. Kampylobakteereita esiintyy pintavesissä yleisesti.

Sallassa jatketaan vesivälitteisen epidemiaepäilyn selvitystyötä muun muassa kyselytutkimuksella.

Myös Kolarin Sieppijärvellä vettä jouduttiin vasta keittämään verkostoon tulleiden bakteereiden vuoksi. Puhdistaminen kesti nelisen viikkoa ja keittokehotus purettiin Sieppijärvellä viime perjantaina.

Lue seuraavaksi