Toni Wirtanen kertoi faneille junassa liekinheittimen rakentamisesta – Apulanta kulkee fanin iholla myös tatuointina

Kerro meille paras muistosi Apulannasta ja bändin fanittamisesta.

Yleisöä Apulannan keikalla Ruisrockissa Turussa kesällä 2003. Kuva: Elina Yli-Ojanperä / Yle

Apulannan fani Merit Kärki oli kaverinsa kanssa matkalla Joensuusta Helsinkiin Apulannan keikalle, kun Lahden asemalla Toni Wirtanen asteli junaan. Fanit olivat sattumalta Wirtasen ostamalla junapaikalla ja artisti istuutui turisemaan muun muassa lautapeleistä ja roolipelaamisesta Kärjen ja hänen kaverinsa kanssa.

Wirtanen kertoi samalla, että oli kuullut, miten liekinheitin rakennetaan.

– Se osoitti sen, että Tonilla on samanlainen humorintaju kuin minulla, 28-vuotias Kärki muistelee.

Se osoitti, että Tonilla on samanlainen humorintaju kuin minulla.

Merit Kärki

Teineille Apis-tekstejä tuntitehtäviksi

Merit Kärki fanittanut Apulantaa 20 vuotta. Hän on äidinkielenopettaja Espoossa ja antaa teineille analysoitavaksi Toni Wirtasen tekemiä sanoituksia.

Opettajan mukaan 15-vuotiaat samaistuvat myös 20 vuotta vanhoihin Apiksen kappaleisiin ja oppivat lyriikasta. Kärjestä tekstejä ei ole yksinkertaista analysoida, koska niissä on myös symboliikkaa.

Merit Kärki ja Toni Wirtanen poseerasivat kaverikuvassa vuonna 2009. Kuva: Merit Kärki

Hänen mielestään Apulannan paras biisi on Maailmanpyörä. Vuonna 2008 Kärki päätti kaverinsa kanssa, että ottaa Maailmanpyörä –tatuoinnit. Kun he kertoivat ideasta Toni Wirtaselle Kuopion Henry’s Pubin takahuoneessa, Wirtanen sanoi humoristisesti: ”Ette helvetissä ota!”

– Haluan sanoa nyt Tonille, että otettiin, Kärki hihkuu.

Kuvitteellinen keskisormi pystyssä

Lahden Levykauppa X:n myymäläpäällikkö Marko Lappalainen sanoo, että Apulanta on rehellinen ja kursailematon rock-yhtye. Lappalainen muistuttaa, että Apulanta täysin omin voimin tehnyt oman suosionsa – levytkin on julkaistu oman levy-yhtiön kautta.

Heillä on kuvitteellinen keskari pystyssä, mutta järkevällä tavalla.

Marko Lappalainen

Lappalainen ei koe bändin ”myyneen itseään”, vaikka se onkin ollut suosittu monia vuosia.

– Apulanta tekee kaiken niin kuin itse haluaa. Heillä on kuvitteellinen keskari pystyssä, mutta järkevällä tavalla, Lappalainen sanoo.

Keräämme Apulanta-muistoja

Tänä syksynä Apulanta on paljon esillä mediassa. Punk-bändi on ehtinyt 20 vuoden aikana koskettaa ja liikuttaa monia suomalaisia. Keräämme muistoja ja kuvia nettiartikkelia varten.

Miksi Apulanta on mielestäsi paras bändi? Mikä olikaan paras keikka? Millaisia kohtaamisia sinulla on ollut bändin jäsenten kanssa?

Kerro meille muistosi Apulannasta kuvin tai sanoin. Lähetä kuvasi tai tekstisi sähköpostilla osoitteeseeen hanna.laukkanen@yle.fi.