Päiväkotien täituska: Äidit ja isät eivät noudata ohjeita

Kouluja ja päiväkoteja riivaava täikierre on vaikea saada poikki, jos vanhemmat eivät kerro täihavainnoistaan ja noudata saamiaan ohjeita.

terveys
Täi
Pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni, jos koulussa tai päiväkodissa on täitä.Yle

Monet päiväkodit kaipaavat kodeilta tiukempaa sitoutumista täikierteen katkaisuun. Esimerkiksi Kotkassa on havaittu, että kaikki vanhemmat eivät täiepidemian aikana noudata päiväkodista saamiaan ohjeita.

– Olennaista on, että vanhemmat tarkastavat hiukset myös niilltä lapsilta, joilla ei ole todettu täitä. Se työ pitäisi kaikkien tehdä. Jos yksikin jättää sen tekemättä, leviäminen voi jatkua ja jatkua, muistuttaa Kotkan Metsolan ja Hovinsaaren päiväkotien johtaja Anu Korjus.

Toinen tärkeä asia on, että vanhemmat kertovat tartunnoista päiväkodille. Netistäkin löytyy kauhutarinoita siitä, miten täit on hoidettu useampaan kertaan ja ne tulevat aina vain takaisin.

– Näin asiasta voidaan ilmoittaa myös muille perheille. Sitä, että tieto leviäisi muiden korviin, ei tarvitse pelätä. Taistelu täitä vastaan on hyödytön, jos vanhemmat eivät toimi sen mukaan kuin on pyydetty.

Jopa satojen eurojen lasku

Täit leviävät päiväkodeissa yhteisten sohvien, mattojen ja tyynyjen välityksellä. Kierteen katkaisu on työlästä ja aikaavievää.

– Olemme välillä pussittaneet huonekaluja ja tyynyjä pariksi viikoksi jätesäkkeihin, jotta täit kuolevat. Pehmoleluja pestään riittävän kuumassa vedessä ja lakanoita lasten sängyissä vaihdetaan useammin. Lisäksi imuroidaan tiheästi, Korjus kertoo.

Se työ pitäisi kaikkien tehdä.

Anu Korjus

Pahan täikierteen hoito voi tulla perheille kalliiksi. Täisampoiden hinnat vaihtelevat apteekeissa 20-30 euron välillä. Yksi pullo riittää yleensä useamman pään hoitoon tai kahteen käsittelyyn, mutta pitkään ja paksuun tukkaan ainettakin kuluu enemmän.

Apteekeista arvioidaan, että pahimmillaan täikierre syö perheeltä satoja euroja. Kustannukset riippuvat perheen koosta ja hiusten pituudesta.

– Jos kaikkia perheenjäseniä ei hoideta, täit voivat kiertää heidät useampaan kertaan. Uusi ulkopuolelta tuleva tartuntakin on mahdollinen. On myös sitkeitä tapauksia, jotka eivät kahdellakaan käsittelyllä taltu, sanoo proviisori Anu Talvitie Kotkan Kauppatorin apteekista.

Täillä on räjähtävä loppu

Dosentti, erikoislääkäri Sakari Jokiranta Helsingin yliopistosta suosittelee käsittelemään hiukset täisampoolla kahdesti, vaikka joissakin valmisteissa kerrotaan kertahoidon riittävän.

– Pidän tärkeänä, että hoidetaan kaksi kertaa. Näin myös munista kuoriutuneet yksilöt saadaan tapettua. Osa tuotteista tehoaa jonkin verran myös saivareisiin mutta aina on se riski, että hiuksiin jää eläviä munia.

Täiden ehkäisyaineisiin ei Jokirannan mukaan kannata luottaa. Nämä aineet tekevät hiuksista liukkaita, jolloin täi ei pääse kunnolla tarttumaan niihin kiinni.

– Näkemieni tutkimusten mukaan aineilla on jonkinlainen suojavaikutus, mutta täydellinen se ei ole.

Täisampoota vastaan täit eivät Jokirannan mukaan mahda mitään. Valmisteet vaikuttavat mekaanisesti täin hengitysjärjestelmään, jolloin sen hengitysaukot eivät toimi.

– Kun täi ei pääse veriaterialla saamastaan nesteestä eroon, se poksahtaa rikki.