Hyppää sisältöön

Maailma odottaa tänään uutta iPhonea – tässä neljä syytä miksi Apple tarvitsee uuden hittituotteen

Apple julkistaa keskiviikkona uuden iPhone-mallinsa. Vaikka ilma on sakeana odotuksia ja veikkauksia iPhone 7:n ominaisuuksista, monet asiat muodostavat nyt tummia pilviä Applen ylle.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Matkapuhelimia ja tietokoneita valmistava Apple itse pysyy yleensä hipihiljaa uusien tuotteidensa ominaisuuksista julkistustilaisuuteen asti, mutta tietoja tihkuu kansainväliseen mediaan ja markkinoille aina hyvissä ajoin ennen varsinaista esittelyä.

Nyt uusien iPhone 7 -mallien kerrotaan olevan hyvin samannäköisiä kuin edeltäjänsä iPhone 6 ja 6s. Erot olisivat lähinnä teknisiä: uuteen puhelimeen käyvät enää vain langattomat kuulokkeet ja tallennustilaa on selvästi aiempaa enemmän. Kaksoislinssillä varustettu kamera olisi iPhone 6:n kameraa tarkempi ja tehokkaampi.

Applen uskotaan esittelevän illalla klo 20 Suomen aikaa pidettävässä tiedotustilaisuudessa myös uuden version älykellostaan.

Listasimme neljä ongelmaa, jotka Applen pitäisi nyt ratkaista. Pyysimme niistä arviota markkinatutkimusyhtiö Gartnerin tutkimusjohtajalta Annette Zimmermannilta Lontoosta.

1. Applen imagossa on tahra

Apple on pysynyt otsikoissa parin viime viikon ajan EU-komission yhtiölle mätkäisemien miljardisakkojen vuoksi. EU vaatii Applea maksamaan 13 miljardia euroa rästiveroja Irlannille. Komission mielestä Applen verohelpotukset Irlannissa ovat laitonta yritystukea.

– Apple ei ole yksin näiden veroasioiden kanssa. Myös muut yhtiöt ovat olleet parrasvaloissa, enkä usko kuluttajien piittaavan pitkällä aikavälillä. Ihmiset unohtavat nopeasti, Zimmermann sanoo.

2. Uusi iPhone-malli julkaistaan ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa puhelimien myynti hiipuu

Applen liikevaihto on pienentynyt koko alkuvuoden. IPhonet muodostavat suurimman osan yhtiön tuloksesta, ja analyytikot ennustavat heikkoa myyntiä myös loppuvuonna.

– Aina löytyy ihmisiä, jotka haluavat päivittää puhelinmallinsa kahden vuoden välein. On selvää, että uusi malli lisää myyntiä, mutta kysymys kuuluu, paljonko se lisää.

3. IPhone-käyttäjät eivät enää automaattisesti vaihda uuteen

Applea seuraavat analyytikot suhtautuvat epäilleen siihen, että uusi puhelinmalli poikkeaisi riittävästi edeltäjistään saadakseen ihmiset vaihtamaan puhelinmallia uudempaan. Markkina-asiantuntijoiden mukaan uusikaan malli ei siis saisi myyntiä kääntymään kasvu-uralle.

DigiTimes-verkkolehti kuitenkin kertoo, että Apple on lisännyt puhelintuotantoaan selvästi viime aikoina ja tehnyt muun muassa lisätilauksia alihankkijoille.

– Vuoden 2014 lukuihin on vaikea yltää, mutta tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiö saattaa jo yltää viime vuoden lopun myyntilukuihin, jos iPhone 7 täyttää odotukset, Zimmermann arvioi.

4. Mikä on Applen seuraava iso juttu?

Tim Cookin toimitusjohtajakautena vuoden 2011 jälkeen Applen osakkeen arvo on kaksinkertaistunut, mutta viime vuoden huipustaan osakekurssi on heikentynyt neljänneksen.

Vaikka yhtiöllä on mennyt hyvin, siltä ovat puuttuneet iPhonen, iPadin ja iPodin kaltaiset jymymenestykset ja uudet tuotekategoriat.

– Apple kehittää nyt useita uusia ideoita, ja ensi vuoden syksyllä julkistettava iPhone saattaa olla jo hyvin toisenlainen kuin nykyinen. Liikkuu esimerkiksi huhuja, että vuoden 2017 puhelimen selkäpuoli olisi läpinäkyvä ja menu-näppäin puuttuisi kokonaan. Yhtiö kehittelee myös lisättyä todellisuutta, ja tuloksena saattaa olla esimerkiksi jonkinlainen näkölaite.