Turun telakalla täystyöllisyys – töitä riittää ainakin kuudeksi vuodeksi

Telakka rakentaa kaksi uutta jättiristeilijää Carnival Corporationille. Lisää työntekijöitä palkataan edelleen.

Kotimaa
Turun telakan portti
Ari Welling / Yle

Turun telakan uudet risteilijätilaukset täyttävät tilauskirjan vuoteen 2022 saakka. Telakalla on tällä hetkellä noin 1 500 työntekijää.

– 350 uutta työntekijää on viime aikoina palkattu lisää. Ja lisää tullaan palkkaamaan, sanoo toimitusjohtaja Jan Meyer.

Tilauksella suuret työllistämisvaikutukset

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen työmarkkina-analyytikko Juha Pusila arvioi Turun telakan uusimman sopimuksen työllistämisvaikutuksen olevan useita tuhansia henkilöita, jos mukaan lasketaan koko alihankintaverkosto.

Pusilan mukaan Turun telakan uusimmat tilaukset valavat uskoa koko laivanrakennuksen tulevaisuuteen.

– Risteilijätilaus luo jatkuvuutta alalle ja alueelle. Se poistaa käsijarruja alihankkijoiden mahdollisista tulevista investoinneista.

Turun seudulla työttömyys on korkealla ja työttömien työnhakijoiden laivanrakennusosaamista kartoitetaan. Autoteollisuus on toinen ala Varsinais-Suomessa, joka tarvitsee työvoimaa.

Telakalla tehty investointeja

Tiistaina Meyerin Turun-telakka ilmoitti, että se rakentaa kaksi uutta laivaa Carnival Corporationille. Alukset ovat nesteytettyä maakaasua käyttäviä risteilijäaluksia. Laivat tulevat Carnival Cruise Linesin käyttöön. Carnival on jo aiemmin tilannut Turusta kaksi risteilijää.

– Nämä laivat ovat ensimmäiset, jotka rakennetaan uudella modernilla telakallamme, toteaa Turun telakan toimitusjohtaja Jan Meyer.

Meyer on päättänyt noin 75 miljoonan euron investoinneista Turun telakkaan ja Piikkiön hyttitehtaaseen.