Karoliinisen instituutin skandaali vienee viran kahdelta Nobel-komitean jäseneltä

Kahta huippututkimuslaitoksen entistä rehtoria vaaditaan lähtemään komiteasta, joka valitsee Nobel-palkitut. Luottamus on mennyt, sanoo komitean sihteeri.

Yle maailmalla
Wallgren ja Stone siristelevät silmiään auringonpaisteessa.
Harriet Wallgren (vas.) oli Karoliisen instituutin rehtori ottaessaan vuonna 2008 vastaan yhdysvaltalaisnäyttelijä Sharon Stone, joka osallistui instituutin järjestämään seminaariin. Claudio Bresciani / EPA

Ruotsin Nobel-komitean kokoonpanossa on tapahtumassa muutoksia Karoliinisessa instituutissa paljastuneen tutkimusvilpin vuoksi, kertovat Ruotsin tiedotusvälineet. Instituutin kahta entistä rehtoria on kehotettu luopumaan paikoistaan komiteassa.

Erottaminen ei ole mahdollista, mutta Harriet Wallbergin ja Anders Hamstenin odotetaan noudattavan kehotusta. Komitean sihteerin Thomas Perlmannin mukaan heillä ei ole enää tehtävässä tarvittavaa luottamusta.

Macchiarini-skandaalin tutkimuskomitea antoi maanantaina julkaistussa raportissaan Karoliiniselle instituutille kovat moitteet siitä, että varoituksista huolimatta se ei tarkistanut vierailevaksi professoriksi nimitetyn italialaiskirurgin taustoja kunnolla, vaan luotti hienoihin hakupapereihin.

Kirurgi Paolo Macchiarini oli kehittänyt muovisen tekohenkitorven. Ruotsissa hän asensi henkitorven kolmelle potilaalle, joista kaksi on kuollut. Kolmas on sairaalahoidossa Yhdysvalloissa.

Kolmen muun eroa ei vaadita

Wallberg oli rehtorina, kun Macchiarini palkattiin. Wallgrenia virassa seurannut Hamstenia puolestaan torjui hänelle annetut tiedot tutkimusvilpistä.

Hamsten erosi alkuvuonna rehtorin virasta kovan kritiikin vuoksi. Tutkimusraportin julkistamisen jälkeen Wallberg puolestaan menetti Karoliinisen instituutin kanslerin viran, johon hän oli siirtynyt rehtorin paikalta.

Nobel-komiteassa on kolme muutakin jäsentä, jotka olivat osallisia Macchiarinin rekrytoinnissa. Yksi on vetäytynyt täksi vuodeksi syrjään, ja kahden muun rooli ei ollut sellainen, että sillä pitäisi olla seurauksia Nobel-tehtävässä, Perlmann sanoo.

Macchiarini kommentoi tutkimusryhmän tuloksia tiistaina sanomalla, että ne ovat pelkkää pahantahtoisuutta. Hän kiistää tehneensä tutkimuksissaan vilppiä tai vaarantaneensa potilaiden turvallisuuden.