Obama lupasi apua maailman pommitetuimpaan maahan

Yhdysvallat pudotti Vietnamin sodan aikana Laosiin valtaisan määrän pommeja, jotka aiheuttavat edelleen ihmisten vammautumisia ja haittaa maan taloudelle. Barack Obama lupasi Laosille apua, mutta hän ei pyytänyt tapahtunutta anteeksi.

Ulkomaat
B-52-pommikone pudottamassa pommeja Vietnamin yllä vuonna 1967.
B-52-pommikone pudottamassa pommeja Vietnamin yllä vuonna 1967.CSU Archives / Everett Collection / AOP

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vierailulla kaakkoisaasialaisessa Laosissa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun virassa oleva Yhdysvaltain presidentti vierailee tässä maassa.

Vierailulla huomio kiinnittyi Obaman lupaukseen lahjoittaa Laosille 90 miljoonaa dollaria käytettäväksi Laosin maaperässä olevien lukemattomien pommien vaarattomaksi tekemiseen. Obama kertoi lupauksesta tilaisuudessa, jossa oli läsnä noin tuhat henkilöä, mm. Laosin kommunistipuolueen johtajia, opiskelijoita ja munkkeja.

Yhdysvallat pommitti massiivisesti Laosia Vietnamin sodan aikana vuosien 1964 ja 1973 välisenä aikana. Pommituksia tehtiin, koska Yhdysvallat halusi estää Pohjois-Vietnamin kommunistisissien liikkumisen Laosin alueen kautta. Kohteena olivat myös Laosin kommusnitisissit.

Vuosien mittaan massapommitukset saivat järkyttävät mittasuhteet. Yhdysvaltain ilmavoimat pudotti Laosiin noin kaksi miljoonaa tonnia pommeja, eli enemmän kuin toisen maailmansodan aikana Saksaan ja Japaniin yhteensä.

Laos on väkimäärään nähden maailman pommitetuin kansakunta.

Laosiin pudotettiin myös 270 miljoonaa rypälepommia, joista kolmannes on jäänyt maastoon suutareiksi. Laosin maatalousmaasta neljännes on edelleen käyttökiellossa maassa olevien räjähteiden takia.

Obama ei pyytänyt tapahtunutta anteeksi. Hän totesi kuitenkin, että "mikä tahansa syy olikaan, mitkä tahansa vaikuttimemme, sota aiheutti hirvittävää tuhoa".

Maastoon jääneet räjähteet ovat surmanneet tai vammauttaneet yli 20 000 ihmistä sodan päättymisen jälkeen. Vielä näinäkin aikoina pommit ovat tappaneet tai vammauttaneet viitisenkymmentä ihmistä vuodessa.

Yhdysvallat on jo aiemmin myöntänyt pommien raivaamiseen 100 miljoonaa dollaria. Suurelta osin tämän avun ansiosta räjähdysten uhrien määrää on saatu laskettua.

Lähteet: AP, AFP, Yle