13-vuotias kynsitaiteilija osaa enemmän kuin koulussa opetetaan alasta

Nuoret saavat oppia kynsialasta sosiaalisesta mediasta, sillä ammattikouluissa opetetaan peruslakkauksia.

Kotimaa
Siiri Santaniemen eli Liinuloviisan taidetta kynsissä.
Liinuloviisan some-kynnet.Siiri Santaniemi

13-vuotiaan Siiri Santaniemen huoneessa tuoksuvat kynsilakka ja asetoni. Valkoinen vitriinihyllykkö odottaa isän fiksausta: hyllyyn täytyy saada lisää tasoja, jotta lukuisat kynsilakkapullot ja siveltimet mahtuvat sinne esteettiseen järjestykseen.

– Aloin tekemään erilaisia lakkauksia kynsiin 9-vuotiaana. Ensin tein peruslakkauksia yhdellä tai kahdella värillä.

Harrastus on pitänyt Siiriä otteessaan ja nykyisin hän haluaa esitellä taidettaan myös muille. Palkitsevinta monivaiheisessa ja hitaassa kynsien laittamisessa on se, että lopputuloksesta saa julkaistua kuvan Instagramissa, joensuulainen Siiri kertoo.

– Minulla kynnet kestävät ehkä päivän verran, jos yhdessäkään kynnessä on virhe tai siitä puuttuu palanen, raaputan kaikista muistakin kynsistä lakkaukset pois.

Liinuloviisa-nimisellä Instagram -tilillä on tällä hetkellä reilut 640 seuraajaa. Palaute sosiaalisessa mediassa on ollut positiivista.

– Faniryhmä on antanut vain positiivista palautetta. Eivät he välttämättä seuraisi minua, jos eivät tykkäisi kynsistäni, mutta tietenkin sosiaalisessa mediassa on välillä myös sellaista, että tullaan vain haukkumaan toisen töitä. Minulle ei ole käynyt niin.

Siiri Santaniemi eli  Liinuloviisa taiteilee kynsiä
Liinuloviisa eli Siiri Santaniemi tekemässä itselleen kynsiä. Nelli Kallinen / Yle

Ammattiopistossa keskitytään peruslakkauksiin

Siiri ei ole suinkaan ainoa, jota kynsien laitto kiinnostaa. Yhdeksän vuotta rakennekynsiteknikkona työskennellyt pohjoiskarjalainen Tanja Peura on huomannut, että nuoriso on viime vuosien aikana kiinnostunut enemmän erilaisista kynsistä.

– Monet nuoret käyvät hoidattamassa kynsiään ja ottavat jopa rakennekynsiä. Kyllä kynsiala on selkeästi nosteessa nuorison keskuudessa.

Myös Pohjois-Karjalan ammattiopiston kauneudenhoitoalan koulutusohjelmassa on pantu merkille nuorten kiinnostuneisuus kynsien tekoa kohtaan.

– Kosmetologin koulutukseen kuuluu tällä hetkellä peruslakkauksia, mutta esimerkiksi rakennekynsien tekoa emme opeta, kauneudenhoitoalan koulutusjohtaja Ritva Pakarinen kertoo.

Suomessa rakennekynsitekniikoita kouluttavat ainoastaan yritykset.

– Saattaisihan se olla hyvä, että rakennekynnet kuuluisivat jatkossa kauneudenalan perusopetukseen, Pakarinen pohtii.

Siiri Santaniemi taiteilee kynsiä Liinuloviisa -taiteilijanimellä.
Liinuloviisan Instagram -tililtä löytyy paljon värikkäitä kuvia kynsistä.Siiri Santaniemi

"Tosi moni mies tuli ottamaan lakkaukset kynsiin"

Pääasiassa Siiri taiteilee kynsiä itselleen harrastuspohjalta, mutta kokemusta työnteostakin löytyy jo. Liinuloviisa teki kynsiä Ilosaarirockissa festarikansalle heinäkuussa. Työtunteja kertyi kolmen päivän aikana yhteensä kaksitoista.

– Se oli tosi hauskaa, mutta raskasta, kun en ole koskaan aikaisemmin tehnyt niin pitkään yhteen putkeen kynsiä.

– Tosi moni mies tuli myös ottamaan lakkaukset kynsiin. Piirsin miehille muun muassa salamaa ja pääkalloja.

Festarikukkojen lisäksi, myös Siirin perheen miesväki on toiminut Liinuloviisan kanvaksena.

– Kerran sain pikkuveljen lahjottua ja tein hänelle kynnet. Kynsistä tuli pinkit ja niissä oli ananaksen kuvia, Siiri naurahtaa.

Siiri Santaniemi haaveilee tulevaisuudessa saavansa koulutusta rakennekynsien tekoon, jonka jälkeen hän haluaisi perustaa oman yrityksen.