Hyppää sisältöön

"Vihaiset äidit" osoittivat mieltään sisäilman sairastuttamien lasten puolesta

Kansalaistorilla Helsingissä mielenilmauksen järjestäneet äidit haluavat turvata lasten koulunkäynnin ja saada Suomeen sisäilmaklinikoita.

Noin 750 000 suomalaista altistuu päivittäin kosteusvaurioille. Kouluissa ja päiväkodeissa altistuu lähes 259 000 lasta ja nuorta huonolle sisäilmalle.

Homeen lisäksi sisäilman sairauksille altistavat riittämätön ilmanvaihto ja erilaiset rakentamisessa käytettävät kemikaalit, joiden vaikutuksista on olemassa vain niukasti tietoa. Terveyshaittojen kustannukset ovat noin 450 miljoonaa euroa vuodessa.

Sisäilman sairastuttamien lasten Vihaiset äidit -ryhmä järjesti Helsingin Kansalaistorilla mielenosoituksen, jonka viestinä oli, että sisäilmasta aiheutuvat sairaudet pitää tunnistaa ja tunnustaa, etenkin kun niiden määrä paisuu koko ajan. Paikalla oli noin 200 ihmistä.

– Sisäilmaongelmista kärsivät lapset ovat hyljeksitty joukko, jolta puuttuu yhteiskunnan tuki ja ymmärrys. Lapsia ei auta se, että heitä pallotellaan paikasta toiseen ja että sosiaalityöntekijöitä tulee ovista ja ikkunoista, kun ainoa apu on altistuksen välttäminen, sanoo yksi Vihaisista äideistä.

Useimmilta lääkäreiltä saa kaikkea muuta kuin sisäilmaan liittyviä vastauksia. Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida toistuvista infektioista, päänsäryistä ja äänen katoamisesta. Suomessa on vakavasti sairastuneita, syrjäytyneitä nuoria, jotka siirtyvät peruskoulusta suoraan eläkkeelle. Usein heidän ongelmansa diagnosoidaan psyykkisiksi.

– Mutta he eivät näy tilastoissa. Sairastelukierre voi tuhota koko tulevaisuuden: kun koulua ei saa käytyä loppuun, ei löydä työpaikkaakaan, ja sitten sosiaaliset suhteet katkeavat. Pahimmassa tapauksessa nuorelle ei jää mitään, sanoo Vihainen äiti Annukka Majanto.

Anttilan koulu joutui sisäilmaongelmien vuoksi suureen remonttiin. Kuva: Yle

Ratkaisuiksi sisäilmaklinikoita ja turvattu koulunkäynti

Perusopetuslakiin on kirjattu, että jokaisella lapsella on oikeus opetukseen ja turvalliseen oppimisympäristöön. Käytännössä tämän toteutuminen on Vihaisten äitien mukaan kiinni kunnasta, koulun henkilökunnasta tai jopa yhdestä ainoasta henkilöstä.

– Kun lapsi sairastuu, koulunkäynnistä huolehtiminenkin jää useimmiten vanhempien harteille, vaikka väistötilan tai kotikoulun järjestämiseen tulisi löytyä resursseja. Niiden lasten kohdalla, joiden oireet ovat sen verran siedettäviä, että he pystyvät käymään koulua, vanhemmat eivät oikein voi tehdä mitään, Annukka Majanto sanoo.

Vihaiset äidit haluavat kuntien sisäilmakartoitusten tiedot julkisiksi, koska heidän mukaansa usein näitä ongelmia salaillaan ja niistä on vaikea saada tietoa. Muutamia harvoja hyviäkin esimerkkejä kuntien toimenpiteistä toki löytyy.

– Mutta huomattavasti yleisempää on, että tehdään pieniä näennäisiä korjauksia, joilla uskotellaan ongelmien korjaantuvan, Vihaisten äitien jäsen Sanna Hovi kertoo.

Äidit haluaisivat myös saada tilastollisen tutkimuksen, jossa selvitettäisiin rakennusten ja oireiden välistä yhteyttä. Eduskunnan tarkastusvaliokunta on teettänyt selvityksen homeongelmista, mutta ei tulosten perusteella ryhtynyt minkäänlaisiin toimenpiteisiin.

Asiantuntemus sisäilmaongelmista johtuvien sairauksien diagnostiikassa vaihtelee Suomessa erittäin paljon, muissa maissa asiat ovat paremmalla tolalla.

– Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että Suomessa oireet tunnistetaan huonosti. Meillä pitäisi olla sisäilmaklinikoita niin kuin muissakin maissa. Niihin voitaisiin myös keskittää arvokasta tietoa ja asiantuntemusta, Sanna Hovi toteaa.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer oli mukana tukemassa Vihaisten äitien mielenilmausta. SuPer vaatii kuntien rakennusten korjauksiin ja terveyshaittojen vähentämiseen tähtäävää suunnitelmaa ripeästi ja valtiolta nopeaa tukea rakentamiseen.

.
.