Lapin rakennustyömaita uhkaa pula erityisosaajista

Rakennusalan koulutus tuottaa yleisosaajia, mutta koulunpenkiltä ei enää valmistu tarpeeksi esimerkiksi muurareita. Työssä olevat muurarit lähestyvät jo eläkeikää ja rakennuksille kaivattasiin kipeästi nuoria taitajia.

Kuva: Antti Mikkola / Yle

Aikoinaan rakennusalan koulutus oli jaettu muuraus- ja talonrakennuspuoleen. Yli 15 vuotta sitten linjat yhdistettiin rakennusalan peruskoulutukseksi.

– Siihen aikaan tuntui, että jokaisen pitää osata kaikkea. Tosiasiassa joka hommaan on oma ammattimiehensä, näin se on vain ollut ja tulee näemmä olemaankin, Rakennusliiton Lapin aluetoimitsija Jarmo Alatarvas sanoo.

Tällä hetkellä on huomattavaa pulaa  muurareista, rakennuspeltisepistä ja torninosturin kuljettajista. Nuoret suuntautuvat erikoisaloille työssäoppimisessa.

Skanskan laatoittajan ja muurarin Marko Toivosen mielestä ensimmäiset vuodet koulutuksen jälkeen olisi hyvä ottaa oppia kokeneemmalta tekijältä.

– Ei ole vielä sellaista työkokemusta, että uskaltaa tulla työelämään. Pitäisi saada olla vanhemman työntekijän matkassa vuosi tai kaksi, että uskaltaa yksin jatkaa työtä eteenpäin.

Nuoria kaivataan

Toistaiseksi jokaiseen hommaan löytyy työntekijä, mutta esimerkiksi muurarit eläköityvät kovaa vauhtia. Muurarin työ on hyvin palkattua, mutta työ on raskasta. Alatarvaksen mukaan ainakin muurauspuolella isät ja veljet ovat houkutelleet mukaan nuoria.

– Sen kautta on tullut joitakin, mutta aika vähän. Ne on tietenkin nähneet senkin, kun muurari-isä tulee kotiin, väsähtää ja rösähtää sohvalle nukkumaan. Ajattelee, että ei hän tuolle alalle lähde, Alatarvas nauraa.

Skanskan kohteita tekee aina sama porukka, joten osaajia ei ole tarvinnut etsiä. Keski-ikä on yli viisikymmentä vuotta, joten nuoria kaivataan.

– Muurarit ovat omaa henkilökuntaa, että sen suhteen ei ole ollut ongelmaa. Välillä kouluilta käy työssäoppimisjaksoilla porukkaa. Toivottavasti sieltä saataisiin lisää ammattitaitoista henkilökuntaa.