Halti-tunturi nousi esiin Norjan kuninkaan vierailulla

Kuningas Harald V antoi Norjan ulkoministerin vastata kysymykseen, saako Suomi satavuotislahjaksi Halti-tunturin huipun Norjalta. Ulkoministeri uskalsi luvata Suomelle vain "hienon lahjan."

Ulkomaat
Norjan kuningas Harald V (oik.) ja ulkoministeri Børge Brende (vas.) tapasivat toimittajia Helsingissä 6. syyskuuta 2016.
Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja olivat lehdistön tavattavissa Suomen vierailunsa yhteydessä.

Norjassa ja sosiaalisessa mediassa virinnyt keskustelu Halti-tunturin korkeimman huipun lahjoittamisesta Suomelle nousi esiin myös Norjan kuningasparin vierailulla Helsingissä.

Kuningas Harald V ja kuningatar Sonja aloittivat tänään kolmipäiväisen vierailun Suomessa.

Halti on Suomen korkein tunturi. Se kohoaa Suomen puolella 1324 metriin. Rajan toisella puolella Norjassa Haltilla on kuitenkin toinen huippu, joka on seitsemän metriä korkeampi.

Norjassa on ehdotettu rajan siirtämistä niin, että Suomi saisi lahjaksi toisenkin huipun. Sopiva ajankohta olisi ensi vuonna, kun Suomi täyttää sata vuotta.

Ulkoministeri toppuutteli

Toimittajia valtion vierastalon edustalla Helsingissä tavannut kuningas vieritti lahjakysymyksen vieressä seisoneelle Norjan ulkoministerille.

Ulkoministeri Børge Brende ei tunturia Suomelle luvannut.

– Olemme tietenkin innoissamme satavuotisjuhlastanne. Suomi on yksi parhaista ystävistämme, joten voin vakuuttaa, että annamme Suomelle hienon lahjan, Brende pyöritteli.

– Rajan siirtämisessä on kuitenkin oikeudellisia pulmia. Lupaamme hienot juhlat, odotamme kutsua ja annamme hienon lahjan, mutta rajojemme siirtäminen on ehkä hivenen hankalaa, Brende naureskeli.