Hyppää sisältöön

Fennovoima johtajan potkuista: Ei ole mukava istua tässä

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström myönsi illan A-studiossa, että emoyhtiön johtajalleen antamat potkut antavat huonon kuvan yhtiön toiminnasta. Hän kuitenkin vakuutti, että turvallisuuteen liittyviin ilmiantoihin suhtaudutaan yhtiössä vakavasti.

Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström Kuva: Yle

Yle kertoi aikaisemmin tänään suomalaisen ydinvoimalayhtiön johtajan saaneen potkut, joiden perusteena oli turvallisuuspuutteesta kantelu valvovalle viranomaiselle eli Säteilyturvakeskukselle.

Potkut saaneen johtajan työnantaja oli Voimaosakeyhtiö SF, joka on Pyhäjoelle ydinvoimalaa rakennuttavan Fennovoiman emoyhtiö.

Hanhikivi I -ydinvoimalan rakennuttamisesta vastaava Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström kommentoi tapausta tänään Ylen A-studiossa.

– Irtisanominen on itsessään jonkinlainen epäonnistuminen ja tämä on tietysti ikävä tapaus, että se värittyy näin ja sitä katsotaan tällaiselta kulmalta. Ei ole mukava istua tässä, Forsström sanoi.

Fennovoimassa ymmärretään Forsströmin mukaan turvallisuuskysymysten painoarvo.

– Nyt puhutaan niin tärkeistä asioista, turvallisuudesta ja turvallisuuskulttuureista. Ne ovat fundamentteja Fennovoimalle ja koko alalle, Forsström totesi.

Fennovoiman hankkeen turvallisuus on puhuttanut aikaisemminkin

Fennovoima on ollut otsikoissa vastaavissa tilanteissa myös aikaisemmin. Yle kertoi pari viikkoa sitten Säteilyturvakeskuksen viime talvisesta tarkastuksesta, jossa ilmeni, että työntekijöitä oli painostettu ja turvallisuusasioista sivuutettu.

Tapaukset herättävät kysymyksiä, miten työntekijät uskaltavat enää kertoa epäkohdista, jos seurauksena on potkut.

– Kyllä meillä ilmoitetaan turvallisuushuolista, meillä on siihen järjestelmiä ja mekanismeja. Niitä huolia voidaan nostaa myös anonyymisti esiin. STUK myös tarkistaa, että tällaiset ratkaisut toimivat, Forsström totesi.

Forsströmin mukaan ilmoitukset turvallisuuspuutteista johtavat aina siihen, että asiaa tarkastellaan ja siitä keskustellaan Fennovoiman johtoryhmässä.

.
.