Tutkimus kyseenalaistaa marjasoseet vauvanruokana – diabetesriski voi lisääntyä

Väitöstutkimuksessa tehty havainto on merkittävä, koska pienille vauvoille syötetään Suomessa runsaasti marjasoseita.

Kotimaa
Vauvan kädet.
Pekka Sipilä / Yle

Turun yliopiston väitöstutkimus kyseenalaistaa marjasoseiden käytön vauvojen ensimmäisenä kiinteänä ruokana.

Lääketieteestä väittelevä Rohini Emani havaitsi eläinkokeissa, että tietyt marjasoseiden ainesosat, pektiini ja ksylaani, lisäsivät ykköstyypin diabeteksen ilmaantuvuutta nuorilla hiirillä.

Lisäksi pektiini ja ksylaani lisäsivät suoliston stressitekijöitä ja vaikuttivat immuunijärjestelmän toimintaan haitallisesti.

Ykköstyypin diabetes on lisääntynyt

Rohini Emanin tekemä havainto pektiinin ja ksylaanin vaikutuksista saattaa olla merkittävä, sillä Suomessa ykköstyypin diabetes on tavallinen ja vauvoille syötetään yleisesti marjasoseita.

Tiedemaailman mukaan ykköstyypin diabeteksen lisääntyminen johtuu muuttuneista ympäristötekijöistä.

Rohini Emanin väitöskirja Diet, microbes and gut immune responses in the pathogenesis of experimental type 1 diabetes (Ruokavalion ja mikrobiston vaikutus suoliston immuunijärjestelmään ja tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen) esitetään tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 9. syyskuuta.