1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Renault: Dieselit katoamassa pikkuautoista

Pienten dieselmoottoreiden valmistaminen typpipäästömääräyksiä vastaaviksi on osoittautumassa liian vaikeaksi.

talous
Kuva Reanultin etupuskurista.
Ian Langsdon / EPA

Ranskalainen autonvalmistaja Renault uskoo, että dieselmoottorit katoavat muutamassa vuodessa eurooppalaisista pikkuautoista.

Uutistoimisto Reuters on saanut tietoonsa Renault'n heinäkuussa pitämän sisäisen kokouksen tuloksia. Kokouksessa Renault'n kilpailukykyjohtaja Thierry Bollore arvioi dieselautojen investointinäkymien heikentyneen olennaisesti.

Dieselmoottorit käyttävät vähemmän polttoainetta kuin tavalliset bensiinimoottorit. Näin syntyvä taloudellisuusetu kuitenkin on nopeasti kutistumassa, kun autojen päästöstandardit tiukkenevat.

Volkswagen joutui skandaalin kohteeksi Yhdysvalloissa, kun paljastui sen huijanneen päästötesteissä.

Kaikkein pienimmissä automalleissa dieselit katosivat jo ennen VW:n "dieselgatea" Nyt käytössä oleva Euro 6 -päästöstandardi on työntämässä jo hieman isommatkin mallit pois markkinoilta.

Renault on panostanut voimakkaasti vähäpäästöisiin dieselautoihin. Yhtiö on joutunut kuitenkin myöntämään, että sen dieselautojen typpipäästöt ovat moninkertaiset vuonna 2019 voimaan astuviin säädöksiin verrattuna. Tuolloin auton päästöjä mitataan normaalikäytössä, ei laboratorio-olosuhteissa.

Vuoden 2025 aikoihin osa autonvalmistajista luopuu kokonaan dieselmalleista, osin siksi, että sähköautojen valmistuskustannukset ovat laskeneet selvästi, arveli Reutersin haastattelema analyytikko Pavan Potluri.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi