Kotitalousammattilainen arvioi valmiita ruokakasseja – saattavat parantaa perheiden ruokavaliota

Reseptin ja siinä tarvittavat ateria-ainekset sisältävän ruokakassin tilaaminen kotiin on verrattain uusi palvelu Suomessa. Nyt valmiita ruokakasseja myydään myös kaupoissa. Kotitalousasiantuntija arvioi, voiko valmiista ruokakasseista olla arjessa oikeasti hyötyä.

Kotimaa
Ruokakassin sisältöä.
Sakari Partanen / Yle

Nykyihmisen kiireistä arkea helpottamaan on luotu erilaisia ruokaan liittyviä palveluita. Markkinoille on viime vuosina tullut esimerkiksi valmiita ruokakasseja, joiden mukana tulevat ruokaan tarvittava resepti ja ainesosat.

Pyysimme kotiruoan tuntevaa kotitalousasiantuntijaa Heta Nykästä Pohjois-Savon Martoista testaamaan kaupasta ostettavaa Komero-ruokakassia sekä arvioimaan kahta verkon kautta toimivaa ruokakassipalvelua.

Komero

Komero-kasseja myydään osassa Oulun, Helsingin, Kuopion ja Tampereen ruokakauppoja. Kassissa on resepti ja ainekset yhteen ruokalajiin kahdelle hengelle.

Sienirisottopakkausta testanneen Nykäsen mielestä kokkaus oli helppo aloittaa, mutta hinnasta tuli miinusta.

– Hyvät ja selkeät ohjeet ja kaikki ainekset ovat tässä. Tämä on hyvä sellaiselle, joka ei ole harrastanut ruoanlaittoa. Ainut semmoinen asia on, että kalliiksi tulee, jos tätä joka päivä syö, Nykänen puntaroi.

Martan arvio ruokakassista.
Heta Nykänen Martoilta testasi Komero-kassin ruoanlaitossa.Sakari Partanen / Yle

Makuviikko ja Sannan ruokakassi

Verkossa toimivat Makuviikko (entiset Syö Hyvin ja Middag) sekä Sannan Ruokakassi (entinen Keittiökaveri) ovat olleet toiminnassa viitisen vuotta. Yritykset toimittavat ruokakassissa reseptit ja ainesosat 3–5 päivän ruoka-annoksiin 2–4 hengelle. Molempien yritysten ruokakassit toimitetaan kotiin ja ne voi ostaa kerta- tai kestotilauksena.

Heta Nykänen arvioi pyynnöstämme näiden kahden ruokakassipalveluiden sisältöä yritysten verkkosivujen perusteella. Reseptejä ei testattu, sillä yritykset toimittavat ruokia lähinnä pääkaupunkiseudun alueelle, Makuviikko kattaa myös Tampereen, Turun ja Oulun lähialueet. Nykäsen mielestä palvelut olivat helppokäyttöisiä ja toimivia molemmilla.

Valmiiden ruokakassien vertailua, Sannan ruokakassi ja Makuviikko

Sannan ruokakassin sivuilta löytyi esimerkkikuvia ruokakassien annoksista, mutta Nykänen olisi kaivannut tarkempaa kuvausta tarjolla olevista ruoista. Kritiikkiä tuli molemmille palveluiden hinnasta.

Hyödyllisiä, jos kukkaro kestää

Yhteenvetona kotitalousasiantuntija Nykänen arvioi valmiiden ruokakassien olevan hyviä tuotteita kiireisille, hyvin toimeentuleville pariskunnille ja perheille. Nykäsen mielestä hyvää ruokakasseissa on erityisesti se, että niiden avulla vain eineksiin tai muuten yksitoikkoiseen ruokailuun tottuneiden ruokavalio voi monipuolistua.

– Ruokakassit voivat parantaa perheen ravitsemusta, jos siihen ei ole ennen kiinnitetty huomiota, Nykänen sanoo.

Nykäsestä huono puoli ruokakasseilla oli kallis hinta. Näiden palvelujen annosten hinnaksi henkeä kohden tulee noin 3–6,50 euroa. Valmiin ruokakassin jatkuva käyttö arjessa nostaisi Nykäsen mukaan ruokamenoja, sillä illallisen lisäksi tarvitaan muutakin syömistä päivän mittaan, kuten aamiainen, lounas, välipalat tai esimerkiksi salaatti, leipä ja ruokajuoma.

Heta Nykänen kokkaa keittiössä.
Heta Nykänen testaamassa Komero-ruokakassin reseptiä.Sakari Partanen / Yle

Nykäsen mukaan hinnan vuoksi palvelu ei kohtaa myöskään vähävaraisempia perheitä, joille tällainen arjen apu voisi olla tarpeen. Ikäihmisille Nykänen näkee palvelun hyvänä, tosin osa resepteistä saattaa olla vanhemmalle väelle liian trendikkäitä tai eksoottisia.

– Varmasti on hyötyä arjessa, jos kukkaro kestää. Apua (ruokakasseista) on kiireisille cityihmisille, jotka haluavat itse vielä kokkailla. Nämä saattavat innostaa kokkailemaan enemmän vielä omaehtoisesti.

Kokenut martta kuitenkin arvioi, että valmiit ruokakassit kehittyvät vielä kilpailun lisääntyessä.

Lue lisää: Kuningaskuluttajan testi reseptikassipalveluista vuodelta 2013.