WHO: Zika-alueilla käyneiden tyydyttävä turvaseksiin

Maailman terveysjärjestö tiukentaa zika-virusta koskevia turvaohjeita, koska virus voi tarttua seksisuhteen välityksellä kuukausien ajan.

terveys
ihmisiä kävelee lentoasemalla tiedotteen ohi
Heinäkuun tiedote matkustajille Atlantan lentoasemalla, Georgiassa, USA:ssa.Erik S. Lesser / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO on antanut uudet ohjeet henkilöille, jotka matkustavat alueilla, joilla esiintyy zika-virusta.

Järjestön mukaan niin miesten kuin naistenkin on joko pidättäydyttävä seksistä tai käytettävä kondomia yhdynnän aikana puolen vuoden ajan. Ohjetta tulisi noudattaa riippumatta siitä, onko heidän aikomuksensa saada lapsi, tai onko henkilöillä sairauden oireita.

Aiemmat ohjeet koskivat vain miehiä ja puhuivat vain kahdeksan viikon varoajasta.

Latinalaisessa Amerikassa esiintyvä zika-virus aiheuttaa syntyville vauvoille vakavia kehityshäiriöitä päähän ja aivoihin.

Virus tarttuu ihmisiin hyttysten pistoista. Varoajan pidennys johtuu siitä, että viruksen on todettu säilyvän siemennesteessä selvästi aiemmin luultua kauemmin. Viruksen on todettu tarttuneen seksisuhteessa jo ainakin yhdessätoista maassa.

WHO kehottaa Brasiliassa järjestettäviin Paralympialaisiin matkustavia ihmisiä varovaisuuteen ja välttämään hyttysten pistoja. WHO:n mukaan matkailijoiden ja urheilijoiden riski saada zika-tartunta on vähäinen, mutta ei olematon.

Lähteet: AP, Reuters