1. yle.fi
  2. Uutiset

Putin Uzbekistanissa: Linjaa ei pidä muuttaa

Vladimir Putin haluaa, että Uzbekistanin jyrkkä hallintomalli jatkuu ja maa pysyy Venäjän läheisenä liittolaisena.

Ulkomaat
Vladimir Putin ja Uzbekistanin Shavkat Mirzijojev kuvattuna 6. syyskuuta 2016.
Vladimir Putin ja Uzbekistanin Shavkat Mirzijojev kuvattuna 6. syyskuuta 2016.AOP

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vieraillut Uzbekistanissa osoittamassa kunnioitustaan viime viikolla kuolleelle presidentti Islam Karimoville.

Uzbekistanin tiedotusvälineissä Putinin vierailu oli näyttävästi esillä. Samalla poliittiset tarkkailijat saattoivat tehdä päätelmiä, kuka on nousemassa itsevaltaisen Karimovin seuraajaksi.

Putinin vierailun isäntänä toimi maan pääministeri Shavkat Mirzijojev. Hänet nähtiin televisiossa syleilemässä Putinia ja keskustelemassa tämän kanssa Karimovin haudalla. Mirzijojevin on oletettu olevan vahvoilla Karimovin manttelinperijäksi.

Vierailunsa aikana Putin halusi vahvistaa käsitystä, että Venäjä on entisen Neuvostoliiton osatasavallan Uzbekistanin läheisin tukija.

Hän myös ilmaisi Venäjän halun, ettei presidentti Karimovin hallintotapaa tule muuttaa.

– Tietysti toivomme, että se, minkä Islam Abduganijevitš [Karimov] aloitti, myös jatkuisi, Putin sanoi Rossiya-24-kanavan haastattelussa.

– Omalta osaltamme teemme kaikkemme tukeaksemme yhteisen kehityksen linjaa, sekä Uzbekistanin kansaa ja johtoa.

Karimov oli 25 vuotta kestäneen valtakautensa aikana erittäin kovaotteinen hallitsija. Hänen aikanaan maan poliittinen oppositio nujerrettiin täysin.

Putinin esiintyminen oli uutistoimisto Reutersin mukaan selvä vastakohta Yhdysvaltain toiminnalle.

Yhdysvallat lähetti Karimovin hautajaisiin vain keskitason diplomaatin. Yhdysvallat on myös vaatinut Uzbekistanin ihmisoikeuksien tason parantamista.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi