1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Zika-virus voi elää silmissä

Yhdysvalloissa tutkijat selvittivät zika-viruksen vaikutusta hiirten silmille. He aikovat laajentaa tutkimusta myös ihmisiin ja selvittää, leviäsikö zika-virus myös kyynelnesteen kautta.

terveys
Moskiitto.
Zikavirus tarttuu yleensä hyttysten välityksellä.Esteban Biba / EPA

Zika-virus voi elää silmissä, sanovat hiirillä kokeita tehneet tutkijat. Tämä selittäisi sen, miksi jotkut potilaat saavat silmäsairauden tai joissakin tapauksissa jopa sokeutuvat, kertoo uutistoimisto AFP.

Tutkimuksessa selvitettiin zika-virusinfektion vaikutusta sikiön, vastasyntyneen ja aikuisen hiiren silmille. Se on julkaistu Cell Reports -julkaisussa (siirryt toiseen palveluun). Aiheesta uutisoi myös The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

– Tutkimuksemme osoittaa, että silmä voi toimia zika-viruksen välivarastona, sanoo professori Michael Diamond St. Louisissa sijaitsevasta Washington School of Medicinestä.

Tutkimuksessa hiirille annettiin tartunta ihon alle piikillä samaan tapaan kuin ihminen olisi saanut tartunnan hyttysen pistosta. He löysivät elävän zika-viruksen jyrsijöiden silmistä seitsemän päivää myöhemmin.

– Epäselväksi vielä jäi, miten virus päätyi silmiin. Yksi mahdollisuus on se, että virus tunkeutuu läpi veri-verkkokalvoesteen, joka erottaa silmän verenkierrosta. Sitten se kulkeutuu pitkin näköhermoa, joka yhdistää aivot ja silmän, tutkijat arvioivat.

Tutkimusta aiotaan laajentaa ihmisiin

Tutkijat aikovat laajentaa tutkimustaan ihmisiin ja selvittää, tarttuuko zika-virus esimerkiksi kyynelnesteen kautta. Tässä tutkimuksessa tutkijat eivät löytäneet zika-virusta tartunnan saaneiden hiirien kyynelnesteestä, mutta tutkijoiden mukaan se ei vielä tarkoita sitä, etteikö virus voisi tarttua sitä kautta ihmisillä.

Tutkijoiden mukaan noin kolmannes kohdussa zika-tartunnan saaneista vauvoista kärsii silmäsairauksista, kuten näköhermon tulehduksesta, verkkokalvon vaurioista ja jopa sokeudesta. Myös aikuisilla viruksen aiheuttama tulehdus voi johtaa pysyvään näön menetykseen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi