1. yle.fi
  2. Uutiset

Mielipidekysely: Presidentti Hollandea ei valittaisi jatkokaudelle

Ranskalaiset äänestäisivät nykyisen presidentin sijaan mieluummin Marine Le Peniä, Nicolas Sarkozyta tai Alain Juppéa.

Ulkomaat
François Hollande.
Ranskan presidentti François Hollande.Thibault Camus / EPA

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan Ranskan presidentti Francois Hollande kokisi murskatappion, mikäli hän asettuisi uudelleen ehdolle ensi vuonna, kertoo uutistoimisto AFP.

Mielipidemittauksen mukaan Hollande putoaisi jo ensimmäisellä kierroksella pois, kertovat tutkimuksesta uutisoineet Le Figaro -sanomalehti ja tv-uutiskanava LCI.

Sosialistijohtaja sai vain 11–15 prosenttia annetuista äänistä TNS Sofres-OnePoint tutkimuksessa sen mukaan, ketkä muut yhdeksän mahdollista ehdokasta olisivat. Kysely tehtiin 2. - 5.9 välisenä aikana ja siihen vastasi 1 006 äänestäjää.

Hollande on ajautunut epäsuosioon muun muassa hänen talousnäkemystensä vuoksi. Hän ei ole vielä ilmoittanut, aikooko hän pyrkiä jatkokaudelle.

Kilpailijat kiilaavat edelle

Ranskan vaalijärjestelmän mukaan presidentinvaaleissa pidetään toinen kierros, mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ehdotonta enemmistöä ensimmäisellä kierroksella.

Republikaanit pitävät oman esivaalinsa marraskuussa. Paikasta kisaavat todennäköisimmin ex-presidentti Nicolas Sarkozy ja entinen pääministeri Alain Juppé. Kansallinen rintama puolestaan asettanee ehdokkaakseen puolueen nykyisen puheenjohtajan Marine Le Penin, joka on puolueen perustajan, kiistanalaisen Jean-Marie Le Penin tytär.

Tutkimuksen mukaan Le Pen ja joko Sarkozy tai Juppé voisivat päästä toiselle kierrokselle tämän hetkisten äänestysaikeiden perusteella. Juppé saisi 33 prosenttia ensimmäisellä kierroksella ja Le Pen 29 prosenttia. Vastaavasti Sarkozy saisi 27 prosenttia ja Le Pen 29 prosenttia.

Ranskalaiset äänestävät presidentistä ensi vuonna huhtikuun 23. päivä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi