1. yle.fi
  2. Uutiset

CNN: Intian rikkain mies anteliaana – 4G-yhteys miljardille ihmiselle

Intialainen liikemies Mukesh Ambani haluaa Intian siirtyvän nopeasti digiaikaan. Hän on sijoittanut 20 miljardia dollaria eli noin lähes 18 miljardia euroa matkapuhelinverkkoon.

Ulkomaat
Intian rikkain mies, liikemies Mukesh Ambani puhuu New Delhissä heinäkuussa 2015.
Intian rikkain mies, liikemies Mukesh Ambani puhuu New Delhissä heinäkuussa 2015.EPA/HARISH TYAGI

Intian rikkain mies haluaa tarjota maksuttoman 4G-yhteyden miljardille ihmiselle, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Intialainen liikemies Mukesh Ambani haluaa Intian siirtyvän digitaaliaikaan nopeasti. Hän on sijoittanut 20 miljardia dollaria eli noin lähes 18 miljardia euroa matkapuhelinverkkoon, joka tuo nopeat verkkoyhteydet sadoille miljoonille ihmisille.

Verkko kattaa tällä hetkellä yli 80 prosenttia väestöstä. Se avattiin virallisesti maanantaina.

Intialaiset voivat käyttää yhteyttä vuoden 2016 loppuun saakka ja maksaa tiedonsiirrosta vain 149 rupiaa eli noin kaksi euroa kuukaudessa.

Tähän mennessä vain viidesosalla aikuisista on pääsy Internetiin Intiassa. Langattomia verkkoja on harvoissa paikoissa ja nopeat laajakaistayhteydet vaativat infrastruktuuria, jota harvoin löytyy köyhemmiltä kaupunkialueilta, saati maaseudulta.

Tilanne paranee nopeasti, jos Ambanin kaavailema verkko onnistuu. Ambani on sijoittanut miljardeja rakennuttaakseen lähes 100 000 telemastoa eri puolille Intiaa. Hän arvioi, että se kattaa jo noin 18 000 kaupunkia ja 200 000 kylää. Maaliskuuhun 2017 hänen tavoitteenaan on saavuttaa 90 prosenttia väestöstä.

Kansallisen 4G-verkon rakennuttaminen tyhjästä on merkittävä riski Ambanille, joka luopui telealasta noin 15 vuotta sitten riideltyään veljensä, Anil Ambanin kanssa Reliance Communicationsista.

Veljesten yhteenlasketun omaisuuden arvioidaan olevan noin 26 miljardia dollaria eli yli 23 miljardia euroa.

Lue seuraavaksi