Unicef perheenyhdistämisistä: Valtio otti pakolaislasten kasvatusvastuun

Unicef ihmettelee tiukkaa linjaa, joka estää pakolaislasten perheenjäsenen saamisen Suomeen. Linjalla "ei ehdottomasti päästä säästöihin", kuten tavoitteena on ollut, sanoi Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

talous
Inka Hetemäki ja Aino Juhola Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona.
Sotaa pakenee jopa 28 miljoonaa lasta. Pakolaislasten asemasta keskustelivat Aamu-tv:ssä Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki ja ohjaaja Aino Juhola Pelastakaa lapset -järjestöstä.

Suomeen saapui viime vuonna yli kolme tuhatta alaikäistä turvapaikanhakijaa yksin ilman vanhempiaan tai huoltajia. Heistä noin 80 prosenttia saa jäädä maahan.

Unicefin mukaan Suomi on kuitenkin tiukentanut viime vuosina kolmeen kertaan perheenyhdistämiskäytäntöjään niin, että "nyt perheen saaminen tänne on mahdotonta".

– Täytyy ihmetellä että otetaan riski, kun jätetään investoimatta lasten tulevaisuuteen. Valtio ottaa kasvatusvastuun näistä lapsista, sanoo Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Perheenyhdistämistä rajoittamalla on yritetty rajoittaa turvapaikanhakijoista muodostuvia kustannuksia. Hetemäki ei kuitenkaan usko, että tällä tavoin tulisi säästöjä.

– Ehdottomasti ei voi tulla. Lapsiin panostaminen tuottaa kestävää taloutta ja turvallisuutta.

Turvapaikan hakuprosessin aikana alaikäiset asuvat esimerkiksi Pelastakaan Lapset -järjestön tukiasunnoissa. Tukiasumusyksikön ohjaaja Aino Juhola kertoi, että 38 nuorta kohden on työvuorosta riippuen 2–5 ohjaajaa.

– On pöyristyttävää, ettei Suomessa huomioida kuinka tärkeä perhe on, Juhola ihmettelee.

Oppivelvollisusikäiset, alle 16-vuotiaat turvapaikanhakijat käyvät koulua, mutta 17-vuotiaille pyritään järjestämään päivittäin neljä tuntia vapaaehtoisten antamaa suomen kielen opetusta.

– Rutiinit ja rajat tuovat arjen kannattelua, mutta emme me pysty perhettä korvaamaan, Juhola sanoo.