Turvallisuus paranee lisäämällä tunnetta

Suomalaisten turvallisuudentunne on heikentynyt. Sitä nakertavat muun muassa taloudellinen huoli, pakolaiskriisi ja terrori-iskut.

Kotimaa
Valvontakamera seinässä
Anna Sirén / Yle

Viimeinen vuosi on kolhinut eurooppalaisten turvallisuudentunnetta monin tavoin. Kolhut näkyvät mielipidetiedusteluissa, jotka osoittavat johdonmukaisesti eurooppalaisten turvallisuudentunteen heikentyneen viimeisen vuoden aikana.

Suomalaiset eivät ole poikkeus. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta on 26 vuoden ajan joka vuosi kysynyt (siirryt toiseen palveluun) suomalaisilta tulevaisuuden turvallisuudesta, eikä tulevaisuutta ole koskaan nähty niin turvattomana kuin nyt.

Tunnetta turvallisuudesta heikentävät erityisesti terrorismin pelko, epävarmuus omasta ja Suomen taloudesta, Venäjän toiminnan tuoma epävarmuus sekä maahanmuuttajien määrän kasvu.

Turvallisuudentunteen heikkenemisen voi nähdä terroristien onnistumisena. Terroristien tavoitteena kun on, muun muassa, lietsoa pelkoa.

– Isis on yksi tutkimuskohteistani, ja se on terroristijärjestönä valitettavan tehokas ja ammattimainen digitaalisessa toimintaympäristössä, sanoo Aalto -yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell.

Suomen turvallisuustilanne on Limnellin mukaan hyvä. Samaan aikaan maailma on kuitenkin muuttunut.

– Suomenkin turvallisuuden nykytila koostuu jatkuvasta nopeasta muutoksesta. Samalla digitaalisuuden ja kyberturvallisuuden merkitys kasvaa koko ajan, yhteiskunta kun on syvästi riippuvainen tietoverkoista, Limnell sanoo.

Suomen kaltaisessa vakaassa ja turvallisessa maassa suurin merkitys arjessa on tunteella turvallisuudesta. Mielikuvilla, tunteella turvallisuudesta, on merkittävä vaikutus, ja tunteet ovat aina henkilökohtaisia. Kahdella aivan samassa ympäristössä elävällä ihmisellä voi olla toisistaan hyvin paljon poikkeavat tunteet turvallisuudesta.

– Turvallisuuden parantamiseen ei aina tarvitse muuttaa todellisuutta, vaan ajatuksiin ja mielikuviin vaikuttaminen parantaa myös turvallisuutta, Limnell sanoo.

– Jokainen ihminen on turvallisuustoimija, halusi tai ei. Kaikkein voimakkaimmin suomalaisten turvallisuuden tunteeseen vaikuttavat oma perhe, lähipiiri, ystävät. Jos jokainen pyrkii huolehtimaan siitä, että omassa perheessä, lähipiirissä ja ystäväpiirissä on hyvinvointia, niin tämä kyllä moninkertaistaa turvallisuudentunteen kasvun läpi Suomen, hän jatkaa.