Kielten lähtö kuohuttaa yhä – Vaasan yliopiston tulevaisuus monitieteisenä yliopistona uhattuna?

Kesäkuussa tuli tieto, että kielten tutkimus ja tutkintoon johtava koulutus siirtyy Vaasan yliopistosta Jyväskylän yliopistoon. Uutinen oli järkytys silloiselle filosofisen tiedekunnan dekaanille Hannu Katajamäelle. Häntä huolettaa myös miten muiden tieteen alojen käy.

Kuva: Jarkko Heikkinen / YLE

Filosofisen tiedekunnan dekaanin tehtävät elokuun lopussa jättänyt professori Hannu Katajamäki on edelleen tyrmistynyt. Liikkeen luovutuksella hänen entisestä tiedekunnastaan häviää 40 prosenttia. Muutos koskee 700 opiskelijaa ja 40 henkilökuntaan kuuluvaa.

Vaikka päätöstä onkin ehtinyt jo hetken sulatella, ihmettelee Katajamäki edelleen miksi päätöksen valmistelu hoidettiin salassa ja miksi yliopisto luovuttaa oman vahvan alueensa eli kielet pois. Mutta niin kuin professori itse sanoo, päätös on joka tapauksessa tehty ja sen kanssa nyt eletään. Mutta huolenaihetta riittää.

Kuinka käy hallinto- ja viestintätieteiden?

Vastapalveluksena kielten siirrosta opetus- ja kulttuuriministeriö on luvannut lisärahoitusta muille Vaasan yliopiston tiedealoille eli hallinto- ja kauppatieteisiin, tekniikkaan ja viestintätieteisiin. Katajamäki suhtautuu kuitenkin epäilevästi tähän. Hän viittaa mm. blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) yliopiston hallituksen johtohenkilöihin, jotka eivät ole maininneet hallinto- eikä viestintätieteitä puheissaan.

– Yleensä puhutaan tekniikasta, kauppatieteistä, mutta nämä lisäresurssit koskevat myös viestintätieteitä ja hallintotieteitä. Tämä pitää julkisesti sanoa ja kertoa, että näistä pidetään kiinni eikä puhuta vain tekniikasta ja kauppatieteistä, sanoo Katajamäki.

Katajamäki kehottaa hallinto- ja viestintätieteen henkilöstöä olemaan aktiivisia ja rohkeita.

– Älkää missään tapauksessa jääkö odottamaan, että jotakin hyvää tulee teille tuosta vaan. Teidän pitää olla tiukkoja! Kun katson miten päätöstä on valmisteltu ja yliopistoa johdettu viime vuodet, niin varuillaanolo on enemmän kuin tarpeen hallinto- ja viestintätieteissä, jatkaa Katajamäki.

Kuva: Hans-Mikael Holmgren / YLE

Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto kuitenkin rauhoittelee.

– Yliopiston etu on ehdottomasti se, että kaikki jäljelle jäävät alat ovat elin- ja kehityskelpoisia. Että turha pelko on, sillä se on kaikkien etu, että kaikki jäljelle jäävät alat voivat hyvin.

Eli seuraavaksi eivät ole liipaisimella halllintotiede ja viestintätiede?

– Ei mitään tällaista ole näkyvissä, vakuuttaa Kuusisto.

Muutos puhuttaa

Professori Hannu Katajamäki ei ole ainoa, jota päätös kielten luovuttamisesta Jyväskylään tyrmistyttää. Osa tiedekunnan henkilöstöstä on yhtä lailla järkyttynyt päätöksestä. Rehtori Kuusisto tietää, että muutokset aiheuttavat usein jonkinlaista liikehdintää.

– Ilmapiiri riippuu tietysti keneltä kysyy ja on myös kielten henkilökuntaa, joka näkee tässä mahdollisuuksia ja on tietenkin niitä, joille muutos on kipeämpi. Vaikkapa siksi, että ovat asettautuneet tänne Vaasaan ja se on ymmärrettävää, sanoo Kuusisto.

Ilmapiirin tulehtuneisuudesta rehtori Kuusisto toteaa, että ehkä jotakin sellaista on, mutta enemmänkin tilannetta kuvaa tällä hetkellä epätietoisuus.

– Kaikkea tietoa ei ole saatavilla ja se haittaa ihmisiä ja vaikeuttaa olemista mutta tietoa tuodaan esille ja tilanne korjaantuu lähimpien viikkojen ja kuukausien aikana.

Professori Hannu Katajamäki puolestaan arvelee, että tällä hetkellä osa henkilöstöstä tuntee epäluottamusta johtoa kohtaan. Silti töitä tehdään ammattimaisesti ja päätöksen kanssa eläen.

– Vaikka humanisteja on tässä koeteltu eikä heihin ole luotettu, se tapa, jolla he tähän suhtautuvat on hieno. He näkevät tilanteen ja sopeutuvat siihen ja yrittävät saada irti parhaan lopputuloksen. Humanistien suhtautuminen on ollut ihailtavaa kun muistaa kuinka huonosti heitä on tässä kohdeltu, sanoo Katajamäki.

Vuoden loppuun mennessä kielten siirrosta saadaan yksityiskohdat selville ja budjetit lyödään lukkoon. Jo parhaillaan nimetyt työryhmät työskentevät asian parissa. Rehtori Kuusiston mukaan työryhmissä on mukana laajasti ihmisiä. Jyväskylän yliopisto on myös tiiviisti mukana.