Yllätys maatilalla: "Keväällä ei ollut yhtään mitään, mutta nyt täällä on ihan sairaasti kaikkea"

Loppukesän sateet ovat hidastaneet sadonkorjuuta. Latva-Kivistön tilalla pääsivät steinerkoululaiset kuitenkin jo leikkaamaan itse kylvämänsä viljan.

Kotimaa
Luokkakaveri Eeko Valoa hieman jännittää, miten Lari Köykkä osaa käsitellä sirppiä.
Luokkakaveri Eeko Valoa hieman jännittää, miten Lari Köykkä osaa käsitellä sirppiä.Päivi Rautanen / Yle

Etelä-Pohjanmaan Steinerkoulun tokaluokkalaiset pääsivät vierailemaan toisen kerran jalasjärveläisellä Latva-Kivistön tilalla. Keväällä oli kylvöjen aika, tiistaina päästiin korjaamaan satoa eli leikkaamaan kauraa.

– Hämmästyin kyllä kun sehän oli ihan erilaista, kun oltiin täällä viimeksi. Keväällä ei ollut yhtään mitään, mutta nyt täällä on ihan sairaasti kaikkea, innostui Eeko Valo.

Myös Aava Ulvila oli näkemäänsä tyytyväinen ja hämmästeli sadon määrää.

– Olen tosi yllättynyt, että tästä tuli kuitenkin näin iso, koska ajattelin että se ei olisi ollut näin kattava sato.

Leivän tarina jatkuu

Opettaja Susanna Kekola kertoo, että lapsille halutaan kertoa leivän tarina.

– Tarina jatkuu sadonkorjuun jälkeen. Leikattu kaura viedään luokkaan ja annetaan kuivua. Sitten erotellaan jyvät akanoista, jauhetaan ne jauhoksi ja lopuksi valmistetaan leiväksi, kertoo Kekola.

Veljekset Seppo ja Arto Latva-Kivistö toivottivat pienet vieraat tervetulleiksi sadonkorjuuseen. Ei haitannut edes se, että lasten suurimmaksi huviksi osoittautui pellossa hyppiminen ja juokseminen, reittien ja labyrinttien tekeminen vehnäpeltoon.

– Antaa muksujen temmeltää pellossa, eipä tässä isosta alasta ole kysymys. Ei meitä yksi aari perikattoon vie, naureskeli Arto Latva-Kivistö.

Maatilan töitä Latva-Kivistöt esittelevät mielellään koululaisille. Tähänastisilla visiiteillä he ovat panneet merkille, että aika moni kaupungissa kasvanut lapsi ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt, miten viljaa viljellään.

Aava Ulvila, Eeko Valo, Joona Ojaniemi ja Lari Köykkä tutustuivat omien kaurapalstojensa lisäksi myös Latva-Kivistön tilan vehnäpeltoon.
Aava Ulvila, Eeko Valo, Joona Ojaniemi ja Lari Köykkä tutustuivat omien kaurapalstojensa lisäksi myös Latva-Kivistön tilan vehnäpeltoon.Päivi Rautanen/Yle

Sirpillä leikkaaminen jännitti

Koululaisten kaurat ovat kasvaneet ilman apulantaa ja kasvinsuojeluaineita. Aava Ulvila, Eeko Valo, Joona Ojaniemi ja Lari Köykkä pääsivät leikkaamaan kauraa sirpillä.

– Hankalasti onnistui. Sirpillä leikkaaminen näyttää tosi helpolta, mutta kun sitä pitää niin kovasti lyödä niin se on tosi hankalaa, tuumasi Aava.

– Ei oo ikinä ollu edes kädessä, mutta hyvin sujuu, vaikka vähän pelottaa, että sillä osuu itseen tai toisiin kun se on niin terävä, kertoivat pojat.

Toiveissa oli, että myös vehnäpelto olisi päästy jo tiistaina puimaan ja että lapset olisivat pääseet puimurin kyytiin. Vehnäpelto ei ollut vielä kuitenkaan valmis puitavaksi.

– Kosteutta on vielä sen verran, että kun nyt on luvassa pitempi pouta niin päätettiin odottaa vielä viikkko, totesi Seppo Latva-Kivistö.