Delfiinilaumat yhdistettiin Kreikassa – Särkänniemen Veera asettui johtoon

Attica Parkin nuoret delfiinit asettuivat suosiolla uuden lauman hännille.

Kotimaa
Veera-delfiini
Veera oli lauman johtajana Särkänniemessä ja on asettunut myös Attica Parkin kahdeksan delfiinin lauman johtoon.Antti Eintola / Yle

Särkänniemen delfiinien sopeuttamisessa elämään Kreikan Attica Parkissa otettiin tiistaina tärkeä askel, kun ne päästettiin samaan laumaan eläintarhan omien delfiinien kanssa.

Delfiineille Särkänniemestä tuttu pääkouluttaja Sari Järvisalo kertoo, että hetki oli jännittävä, vaikka delfiinit olivat tutustuneet toisiinsa puolentoista viikon ajan portin läpi.

– Oli yllättävän rauhallista. Olisin odottanut lujempaa vauhtia ja pystön potkuja ja polsketta. Muutama pyrstönheilahdus näkyi, mutta muuten on ollut todella rauhallista, myös tänään aamulla, Sari Järvisalo kertoo.

Järvisalo uskoo, että uuden lauman hierarkia oli nopeasti selvillä, koska delfiinilaumoilla on iso ikäero.

– Ikäero on selkeä, eli ei tarvinnut kauheasti arvojärjestyksestä keskustella. Veera on ollut meillä se johtaja, alfanaaras ja niin se on täälläkin, Järvisalo sanoo.

Hierarkia ratkottiin rauhallisesti

Kreikan lauman vanhin delfiini on 13-vuotias, muut delfiinit ovat iältään 11, 6 ja 5 vuotta. Lauman kaikki jäsenet ovat uroksia.

Särkänniemen lauman johtajana on ollut 38-vuotias naarasdelfiini Veera ja seuraavana hierarkiassa 36-vuotias uros, Delfi. Särkänniemen Leevi on 24 vuotta ja nuorin Eevertti täyttää perjantaina 20 vuotta.

Mitään agressiivista käyttäytymistä ei Järvisalon mukaan ole ollut. Sitä olisi voinut olla, koska laumaeläimet ovat tarkkoja omasta paikastaan laumassa.

– Kaikki kahdeksan delfiiniä uivat ensi samaan altaaseen kovin uteliaina. Ne uivat yhtenä klönttinä eteenpäin, kunnes päivän aikana alkoi muodostua erilaisia porukoita, Järvisalo kuvailee delfiinien toimintaa.

Yksi delfiinipari on uudessa laumassa pysynyt koko ajan kimpassa.

– Veera ja Delfi ovat uineet parina. Siihen saattaa päästä joku muu välillä mukaan, mutta muut vaihtelevat pareja ja leikkivät keskenään.

Sopeuttaminen jatkuu

Särkänniemen neljä pullokuonodelfiiniä siirrettiin suuren mediakohun saattelemina reilu viikko sitten Kreikan Attikassa sijaitsevaan eläintarhaan.

Keskiviikko on ensimmäinen päivä, kun Särkänniemen eläimet ovat altaassa, jossa yleisö pääsee katsomaan delfiinien ns. opetuksellisia esityksiä.

Järvisalo matkustaa takaisin Suomeen perjantaina. Hän jättää eläimet Kreikkaan hyvillä mielin.

– Täällä on hyvä henki ja hyvä tiimi. Kaikki ovat sitoutuneita työhön ja varmasti pitävät hyvää huolta meidän delfiineistä myös siinä vaiheessa, kun me emme itse täällä enää ole.

Vielä eletään kuitenkin sopeutusvaihetta. Tämän viikon ajan Kreikassa on paikalla kolme suomalaista delfiininkouluttajaa. Ensi viikolla määrä putoaa kahteen. 2-3 kuukauden kuluttua suomalaiset jättävät eläimet kreikkalaisten kouluttajien huomaan.

Särkänniemi kertoi laumojen yhdistämisestä Facebook-sivullaan videon kera (siirryt toiseen palveluun).