Kanadalaistuomari raiskauksen uhrille: "Mikset vain pitänyt polvia yhdessä?"

Kanadassa, Calgaryssa tuomari Robin Camp on joutunut kurinpidollisen tuomarineuvoston tutkimusten kohteeksi asiattomista kommenteista raiskausoikeudenkäynnissä.

Ulkomaat
Robin Camp
Robin CampAndrew Balfour / Federal Court of Canada

Camp oli tapahtumahetkellä Albertan provinssin tuomioistuimen tuomari.

Hän kysyi vuonna 2014 käsittelemänsä raiskausjutun yhteydessä 19-vuotiaalta uhrilta, miksei hän ollut vain pitänyt polviaan yhdessä.

Camp tivasi uhrilta useaan otteeseen, miksei hän ollut puolustanut itseään paremmin. Hän sanoi myös, että kipu ja seksi kuuluvat yhteen. Oikeudenkäyntipöytäkirjojen mukaan hän oli puhutellut uhria toistuvasti syytetyksi.

Raiskauskanteen nostaja oli kertonut tulleensa raiskatuksi kotibileiden yhteydessä.

Camp antoi syytetylle vapauttavan tuomion, mutta päätös kumottiin valitustuomioistuimessa.

– Hän sai minut vihaamaan itseäni ja ajattelemaan, että minun olisi pitänyt tehdä jotakin... että olen jonkin sortin hutsu, sanoi itkua pidättelevä kanteen nostaja tiistaina, tutkintapaneelin kuulemisessa Huffington Postin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Campia kuulemisessa edustava asianajaja sanoi kommenttien olleen tunteettomia ja loukkaavia, mutta ne eivät edellytä virasta erottamista.

Camp on sittemmin ylennetty liittovaltion tuomioistuimen tuomariksi.

Vastaavia tapauksia harvoin tuomarineuvoston käsiteltävänä

Kanadan oikeudellinen neuvosto tutkii asian ja päättää, erotetaanko Robin Camp virastaan. Häntä kuullaan kolmen tuomarin ja kahden asianajajan muodostamaan paneelin edessä.

Hänen uskotaan pyytävän anteeksi kommenttejaan ja vetoavan siihen, että hän on saanut sittemmin valmennusta korkeimman oikeuden tuomarilta, psykologilta ja seksuaalirikoksiin erikoistuneelta lakiasiantuntijalta.

Kuuleminen kestää useita päiviä, minkä jälkeen paneeli raportoi suosituksensa koko neuvostolle.

Tapaus on Kanadassa melko harvinainen, ainoastaan 11 tapausta on tuotu neuvoston käsiteltäväksi sen jälkeen, kun neuvosto luotiin vuonna 1971.

Neuvosto on suositellut kahden tuomarin erottamista, mutta molemmat heistä erosivat ennen kuin Kanadan parlamentti ehti tehdä lopullisen päätöksen tapauksista.