Tuulivoimayhtiö lupaa, että isot myllyt eivät haittaa tv-lähetyksiä Lapualla

Tuulivoimaloiden rakentaminen Lapuan Jouttikalliolle on päässyt vauhtiin. Kaikki kuusi myllyä ovat pystyssä lokakuun puoleen väliin mennessä. Pelkona paikkakunnalla on ollut, että tuulivoimalat vaikuttavat tv-lähetyksiin.

tuulienergia
Konehuone saatiin nostettua 147 metrin korkeuteen.
Konehuone saatiin nostettua 147 metrin korkeuteen.Antti Kettumäki / Yle

Tuulivoimalan runko saatiin pystytettyä alkuviikosta ja sen huipulle nostettua valtavalla nosturilla roottori johon siivet asennetaan. Moottori on 147 metriä korkealla ja kokonaiskorkeus siiven päästä on 210 metriä.

– Jouttikallio on otollinen paikka tuulivoimaloille kun päästää näin korkealle eli saadaan tuotettua sähköä. Muutenkin paikka on hyvä, koska täällä ei ole liian jyrkkiä mäkiä, kertoo tuulivoimayhtiö OX2:n projektipäällikkö Pasi Tammivaara.

Heijastus ei tule vaikuttamaan yhteenkään televisioon

Pasi Tammivaara

Alueelle on rakennettu infra jo aikaisemmin ja tuulivoimaloiden perustuksiin on käytetty valtavat määrät mursketta ja betonia. Pelkästään betonia on tuotu 100 kuorma-autollista Seinäjoelta. Roottorin nostaminen jättinosturilla vaatii tarkkaa tuuliseurantaa.

– Nostojen aikana tuulella on iso merkitys, koska 150 metrissä tuulee paljon enemmän kuin maan pinnalla. Se on millin tarkkaa työtä kun konehuone pultataan kiinni. Jos tuulee liikaa ja runko heiluu, niin se on vaarallistakin ja silloin sitä ei voi nostaa.

Simpsiön signaali voimakas

Lapualla on ollut paljon polemiikkia tuulivoimaloiden vaikutuksista esimerkiksi television näkyvyyteen, kun ne otetaan loppuvuodesta käyttöön. Esimerkiksi voimaloiden takana sijaitsevassa Suokon kylässä ja kauempanakin asia on puhuttanut kovasti.

– Tottahan se on että, voimalan siivet antavat heijastuksia televisiosingnaaliin. Silloin kun heijastesingnaali yhdistyy pääsingnaaliin, niin se aiheuttaa häiriöitä. Tällä hetkellä tiedossamme on, että Simpsiön mastosta lähtevä singnaali on niin voimakas, että heijastus ei tule vaikuttamaan yhteenkään televisioon, sanoo Pasi Tammivaara.

Projektipäällikkö Pasi Tammivaara kertoo, että siipiin asennetaan lämmitinjärjestelmä ehkäisemään jään kertymistä.
Projektipäällikkö Pasi Tammivaara kertoo, että siipiin asennetaan lämmitinjärjestelmä ehkäisemään jään kertymistä.Antti Kettumäki / Yle

Asia on tutkittu jo aikaisemmin ja se tarkastetaan Tammivaaran mukaan, kun voimalat otetaan loppuvuodesta käyttöön.

Entä välke?

– Tottakai välkettä tulee, mutta sekin on ennakkoon mallinnettu ja me tiedämme talokohtaisesti välkkeen määrän. Me asennamme kuudesta turbiinista neljään sellaisen systeemin, joko rajoittaa välkkeen määrää tarvittaessa.

Suomen suurimpia

Aikaisemmin kerrottiin, että voimaloista tulee Suomen korkeimmat, mutta myös muualla rakennetaan yhtä kookkaita. Mitä suurempia ne ovat, sitä enemmän tuulesta voi tuottaa sähköä.

– Muuallakin rakennetaan yhtä isoja voimaloita eli myllyjä joiden kärkikorkeudet ulottuvat yli 210 metriin. Ei näitä rakennettaisi, jos nämä eivät olisi kannattavia. Laskelmat on tehty 12 vuodelle ja jopa 20 vuodelle eli toiminnan pitää olla kannattavaa. Ei näitä huvikseen tehdä.

Tuulivoimaloille kertyy hintaa melkoisesti.

– Nyrkkisääntonä voisi sanoa, että 1,5 miljoonaa per megavattitunti on investointikulut.