"Coolest job in the world" – pienen hotellin revontulivahti-ilmoituksesta tuli kansainvälinen hitti

Pieni rovaniemeläinen hotelli ei tiennyt, mitä pelkkä revontulivahti-työpaikkailmoitus saa aikaan. Sähköpostiin on tulvinut jo toista tuhatta työpaikkahakemusta, joista 90 prosenttia on ulkomailta.

Kuva: Jussi Perkkiö, Rovaniemi

Syksyn pimenevät yöt, musta maa ja revontulet ovat ylittämätön yhdistelmä tämän päivän matkailuelämykselle. Revontulet ovat nousemassa ruskan ohi ja joulupukin rinnalle kansainvälisesti, noh, valovoimaisimpana matkailutuotteena.

Käsitys, että vain aasialaiset olisivat revontulten perään, on myös saanut huutia. Revontulista hullaantuvat kaikki, maanosasta riippumatta. Sen saa nyt kokea myös pieni rovaniemeläinen hotelli, joka etsii jo kolmatta kertaa talvisesongille revontulivahtia, kokeneen bongarin rinnalle. Pikainen google-haku "norhern lights spotter" tuottaa jo 199 000 tulosta ja kaikki niistä näyttävät kertovan pienen hotellin työpaikkailmoituksesta.

Arctic Snow Hotellin työpaikkailmoitus ja sosiaalisessa mediassa levinneet, syksyn pimeydessä kuvatut revontulikuvat riittivät sytyttämään kansainvälisen median huomion.

Kuluva syksy onkin revontulien näkemiselle paras yli vuosikymmeneen, Sodankylän geofysiikan observatoriosta kerrotaan.

Revontulet Rovaniemellä. Kuva: Jussi Perkkiö, Rovaniemi

27 kilometrin päässä Rovaniemeltä sijaitsevan Arctic Snow Hotellin omistajapariskunnan kauniimpi puolisko Heidi Haavikko kertoo revontulien olevan entistä tärkeämpi tuote matkailulle. Kuka haluaa enää nukkua pimeässä hotellihuoneessa tai mökissä, jos ulkona leimuaa avaruudellinen valoshow?

Joulupukin tai ruskan värjäämien puiden kuvat eivät aiheuta sosiaalisessa mediassakaan samaa wow!-efektiä kuin koko taivaan kannen värjäävät taivaantulet. Revontulikuvat leviävät maailmalla eksponentiaalisesti ja niistä on tullut yhä voimakkaampi markkinointikanava Lapin matkailussa.

– On se ainakin edesauttanut asiaa, Heidi Haavikko pohtii.

Muun muassa pienen lappilaisen All About Lapland (siirryt toiseen palveluun)-matkailulehden Facebook-sivulla julkaistu loimuava revontulivideo levisi uutistoimisto Reutersin kautta ympäri maailmaa ja noteerattiin useissa tv-uutislähetyksissä USA:sta Australiaan syyskuun alussa.

Yö tähtitaivaan alla

Arctic Snow -hotelli aloitti jäästä ja lumesta rakennetulla hotellilla vuonna 2008. Kolme vuotta sitten hotellia laajennettiin pysyvillä lasi-igluilla, joista on nopeasti tullut lappilaisessa matkailussa lähes pakollinen erikoisuus.

Niiden suosio perustuu mahdollisuuteen yöpyä lämpimässä tähti- ja usein myös revontulitaivaan alla. Tärkeintä on valosaasteen vähäisyys, jonka vuoksi lasi-iglut on rakennettava kauemmas asutuksesta ja katuvaloista.

Santa's Hotelsin lasi-igluja Luostolla, Sodankylässä. Kuva: Santa's Hotels

Inarin Saariselällä toimiva Kakslauttasen matkailukylä innovoi ensimmäisenä Suomessa lasista rakennettavat iglut. Niistä tuli menestys ja Kakslauttanen on laajentanut tarjontaansa lähes joka vuosi. Parhaillaan on rakenteilla muun muassa lasi-igluravintola useiden metrien korkeuteen lappilaiseen tunturimaisemaan.

Maailman kiinnostusta revontulia kohtaan voi todentaa myös katsomalla netistä bucket list (siirryt toiseen palveluun)-sivuja, joissa listataan, mitä ihmiset haluaisivat vielä tehdä ennen kuolemaa (siirryt toiseen palveluun). Bucket list tulee sanasta "kick the bucket", joka on englanninkielinen kepeämpi ilmaus kuolemalle. Suomenkielessä siihen ehkä parhaiten vertautuu sanonta "heittää lusikka nurkkaan". Useiden listojen kärjessä on toive nähdä edes kerran elämässään revontulet.

"Coolest job in the world"

Rovaniemeltä 27 kilometrin päässä Sinetässä sijaitsevan Arctic Snow Hotellin Heidi Haavikko sanoo työpaikkahakemuksia tulleen niin paljon, että kaikkiin ei ole mitään mahdollisuutta vastata työn ohella.

Revontulivahdin ei tarvitse vaeltaa erämaassa etsimässä revontulia. Riittää, että katse on taivaalle ja tunnistat revontulet. Kuva: Antti Pietikäinen / North Frame

Haavikko arvelee hakemuksia tulleen tähän mennessä pitkälti toista tuhatta. Pelkästään keskiviikon ja sunnuntain välillä tuli sähköpostiin 526 viestiä, joista lähes kaikki olivat työpaikkahakemuksia maailmalta.

– Ainakin tuollaiset 90 prosenttia työpaikkahakemuksista on ulkomailta, Heidi Haavikko sanoo.

Hakemusvyöryn vuoksi Haavikko kertoo laittaneensa jo Facebook-tilille ilmoituksen, että kaikkiin hakemuksiin ei valitettavasti ehditä vastaamaan. Hakuaika päättyy sunnuntaina 11. syyskuuta, joten hakemusten tulo ei ole vielä loppunut.

– Kyllä hyvin huomaa, missä maissa tämä on ollut esillä. Hakemuksia on tullut ainakin Australiasta, Taiwanista, Venäjältä ja Hollannista.

Kansainvälisen lehdistön useimmin käyttämä otsikko revontulivahdille vaikuttaa olevan "coolest job in the world", maailman makein työ.

Kaikkia Haavikko ei ole suinkaan ehtinyt vielä edes lukea, joten maiden välinen listaus on vahvasti puutteellinen. Mutta miten aika riittää parin tuhannen englanninkielisen hakemuksen arviointiin?

– Joku on joskus osuvasti sanonut, että hakemuspinosta luetaan vain kolmasosa, koska tällä alalla toimiminen tarvitsee myös onnea, Haavikko naurahtaa.

Haavikon mukaan osa hakemuksista on selvästi aivan tosissaan tehtyjä. Osassa mukana on monisivuiset cv:t ja osalla taas pitkä tarina unelmatyöstä, joka revontulien tarkkailu ja yövalvominen hakijalle olisivat.

Väärin ymmärryksiltäkään ei voi välttyä.

– Hakija Australiasta soitti ja varmisti, että revontulivahdin majoitus on iglussa.

Näin ei kuitenkaan ole, sillä hotelli ei lupaa vahdille lainkaan majoitusta. Heidi Haavikko kertoo paikallisten hakijoiden olevan tässä suhteessa etulyöntiasemassa.

Toista tuhatta hakemusta

Heidi Haavikko suhtautuu jo jännityksellä, mitä tapahtuu ensi sunnuntain jälkeen. Alkavatko maanantaina puhelimet soida, joissa hakemuksensa jättäneet tiedustelevat työpaikansa perään?

Haavikko sanoo laittavan revontulivahdin työpaikan auki myös ensi syksynä, koska sesonki tarvitsee palkatun henkilön herättämään matkailijat, kun taivaantulet alkavat jälleen leimuta.

Perinteisten kansainvälisten matkailusivustojen ja sosiaalisen median lisäksi lisäksi "maailman viileimmästä työpaikasta" on kerrottu useissa eri julkaisuissa muun muassa Englannissa (siirryt toiseen palveluun), Irlannissa (siirryt toiseen palveluun), Uudessa Seelannissa (siirryt toiseen palveluun) ja Australiassa (siirryt toiseen palveluun). Tämän lisäksi hakemuksia on tullut myös Taiwanista.