Calais'n pakolaisleirin asukkaista yhä useampi hakee turvapaikkaa Ranskasta

Pariisiin avataan ensimmäinen leiri lokakuun puolivälissä, tuhannelle turvapaikanhakijalle ja laittomalle siirtolaiselle

Ulkomaat
Laittomia siirtolaisia Pariisissa
Tähän saakka Pariisissa ei ole ollut lainkaan vastaanottokeskusta kaupunkiin tuleville tai sen halki kulkeville turvapaikanhakijoille ja siirtolaisille. Nämä sudanilaismiehet nukkuivat viime keväänä metroaseman alla.Etienne Kaurent/EPA

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat ihmiset Calais'n kuuluisassa "Viidakossa" kertovat, että yhä useampi on päättänyt hakea turvapaikkaa Ranskasta.

– Ratkaisu on hakea turvapaikkaa Ranskasta, koska se on hyvin hyvä maa ja se on... tämä maa merkitsee tulevaisuutta kaikille niille, jotka etsivät sitä täältä eikä Britanniasta, selittää 44-vuotias sudanilaismies Khalid Mansour.

Mansour on ollut Calais'n epävirallisessa leirissä vuoden, yrittäen turhaan päästä Kanaalin ylitse Britanniaan. Nyt hän hakee parhaillaan turvapaikkaa Ranskasta.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve vieraili viime perjantaina Calais'sa ja ilmoitti Viidakko-leirin purkamisesta. Leirissä majailee jopa kymmenen tuhatta ihmistä, jotka pyrkivät Britanniaan. Paikalle on rakennettu myös virallinen, 1 500 asukkaan parakkileiri.

Parakkileirin johtaja Stephane Duval kertoo Reutersille, että hänkin on huomannut monen Britanniaan pyrkineen muuttaneen suunnitelmiaan:

– Viime kuukausina olemme huomanneet yhä useamman hakevan turvapaikkaa Ranskasta. Jos vielä muutama kuukausi sitten kysyi leirin asukkailta, haluavatko he mennä Britanniaan vai jäädä Ranskaan, enemmistö olisi vastannut haluavansa Britanniaan. Se on nyt muuttumassa.

Pariisissa siivotaan väkeä kaduilta leiriin

Pariisin sosialistinen pormestari Anne Hidalgo ilmoitti tiistaina, että kaupunkiin avataan ensimmäinen turvapaikanhakijoille ja laittomille siirtolaisille tarkoitettu leiri lokakuun puolivälissä.

Tarkoituksena on siivota pääkaupungin kaduilta jopa tuhat ihmistä. Tähän asti kaupungin halki kulkevat laittomat siirtolaiset ja turvapaikanhakijat ovat yöpyneet siltojen alla ja ratapihoilla. Kaupungin eri osista on viime vuoden kesäkuun jälkeen purettu yli parikymmentä laitonta pakolaisleiriä.

Hidalgon mukaan nyt on aika muuttaa toimintatapoja.

– Se tarkoittaa vastaanottokeskuksen perustamista, missä siirtolaiset ja turvapaikanhakijat voivat levätä ja saada terveystarkastuksen ja psyykkistä apua sekä neuvoja siitä, mikä heidän laillinen tilanteensa on, sanoi pormestari Hidalgo.

Uusi, Emmaus-liikkeen ylläpitämä keskuskin perustetaan Gare du Nordin rautatieaseman läheisyyteen. Sielllä miehet voivat yöpyä 5–10 päivää ja saada myös perusterveydenhoitoa.

Naisille ja lapsille sekä kokonaisille perheille perustetaan toinen suoja Parsiin kaakkoisosiin, Ivry-sur-Seineen.

Ranskasta haki viime vuonna turvapaikkaa noin 80 000 ihmistä eli vain pieni murto-osa naapurimaahan Saksaan tulleista määristä. Silti turvapaikanhakijat ja erityisesti Calais'n tilanne on yksi ensi kevään presidentinvaalien kampanjoinnin teemoista.

Lähteet: AFP, Reuters