1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ministerin tavanneet kyyjärveläiset toiveikkaina – vastaanottokeskus on tuonut eliksiiriä kuntaan

Vaikka sisäministeri Paula Risikko ei luvannutkaan suoraa toimintaa Kyyjärven vastaanottokeskuksen säilyttämiseksi, ministerin tavannut lähetystö oli tyytyväinen vierailuunsa. Kyyjärveläiset vetoavat addressilla ja kunnan vetoomuksella keskuksen säilyttämiseksi. Lakkauttaminen nähdään kriisiryhmän perustamisen paikkana.

Kyyjärven lähetystö ei pitänyt ministeritapaamista turhana.
VIDEO: Kyyjärveläiset toivovat, että sisäministeri Paula Risikon positiivinen suhtautuminen siirtyisi myös Maahanmuuttoviraston päättäjiin.

Viisijäseninen kyyjärveläislähetystö tapasi Risikon aamupäivällä. Kunnanjohtaja Eero Ylitalon arvioi ministeri Risikon suhtautuneen lähetystöön yllättävän positiivisesti.

Migri tekee itsenäisesti päätöksen.

Paula Risikko

– Antoi kyllä toivoa ja reissu ei mennyt hukkaan. Saatiin kerrottua tahtotilasta mikä meillä Kyyjärvellä on, arvioi Ylitalo ja toivoo, että ministerin positiivinen suhtautuminen siirtyisi myös Maahanmuuttoviraston päättäjiin.

Risikko kehui lähetystön edustajia vakuuttaviksi henkilöiksi ja Kyyjärveä aika ihmeelliseksi paikkakunnaksi. Ministeri kuitenkin korosti, että vastaanottokeskuksen jatkosta päättää Maahanmuuttovirasto.

– Olen huomenna menossa Maahanmuuttovirastoon ja käydään keskustelua kriteereistä keskusten lopettamisesta tai jatkamisesta. Mutta korostan, että Migri tekee itsenäisesti päätöksen. Vien kuitenkin viestit ja adressit sinne mennessäni.

Keskuksen lopettaminen kriisin paikka

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo Ylitalo iloitsee kun Kyyjärven väkiluku on kasvanut pitkästä aikaa, vaikkei vastaanottokeskuksen asukkaita lasketakaan mukaan.

Toiminnasta on tullut eliksiiriä kuntaan ja kuntalaisille.

Eero Ylitalo

Keskuksen lakkautumisen Ylitalo näkee kriisiryhmän perustamisen paikkana.

– Se on tosi vakava paikka ihmissuhteille. Olen nähnyt sen, että toiminnasta on tullut eliksiiriä kuntaan ja kuntalaisille. Siellä on elämää kuntakeskuksessa, ihmiset on iloisia ja tervehtii toisiansa, yleisessä ilmapiirissä se näkyy, summaa Ylitalo.

Kuva: Yle

Kansalaisaddressissa on 613 allekirjoittajaa. Luku vastaa puolta kunnan asukasmäärästä.

– Kyllähän sekin on joku signaali, että ei sieltä ole kantaväestö lähtenyt pakoon, vaan nimenomaan ovat päättänet jäädäkin tänne, miettii Ylitalo.

Risikko kertoi tietävänsä Kyyjärven onnistuneen toiminnan ja turvapaikanhakijoiden kummiperheet. Risikko pohti, että vastaanottokeskusten lakkauttamisarviointiin voisi lisätä toiminnallisuuden. Tällä hetkellä arviointikriteerinä ovat vastaanottokeskusten taloudellisuus ja turvallisuus.

Oleskelulupaan monia vaihtoehtoja

Kyyjärven yrittäjät ovat työvoimapulassa pestanneet turvapaikan hakijoita töihin ja kokevat käytännön hyväksi. Ministeri Risikko näkee tiedosta olevan hyötyä.

Turvapaikan saaminen ei aina ole se viimeinen keino.

Paula Risikko

– Onhan Suomeen mahdollisuus saada oleskelulupaa myös joko työn tai opiskelun perusteella. Turvapaikan saaminen ei aina ole se viimeinen keino, muistuttaa Paula Risikko.

Saarijärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen pitää Kyyjärven tilannetta poikkeuksellisena verrattuna esimerkiksi Saarijärveen.

– Ne ovat solmineet hyviä ystävyyssuhteita, vastaanottokeskuksessa käydään vierailulla ja vastaanottokeskuksissa asuvat voivat käydä kuntalaisilla kylässä. En osaa selittää mitä Kyyjärvellä on erilaista, mutta ihan erilainen ilmapiiri siellä on, kuvailee Kuosmanen.

Betsetin tehtaalla ahertavat yhdessä Tarmo Pölkki (vas.), Mohammadnadir Amiri, Mohammadnabi Nazari ja Timo Noponen. Kuva: Sanna Savela / Yle

Kyyjärveläiset eivät viime marraskuussa innostuneet vastaanottokeskuksen tulosta ja keskus perustettiin kunnanjohtaja Ylitalon ratkaisevalla äänellä. Nyt kyyjärveläiset lobbaavat ahkerasti vastaanottokeskuksen säilyttämiseksi

Kyyjärven ministeri lähetystöön osallistuivat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jouni Saukko, kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Huumarkangas, SOTE-kuntayhtymän hallituksen jäsen Ossi Tamminen, Saarijärven vastaanottokeskuksen johtaja Tomi Kuosmanen, maakuntajohtaja Tapani Mattila sekä kunnanjohtaja Eero Ylitalo.