Pormestaripörssi kuumenee Helsingissä – kuka nousee vaalien jälkeen pääkaupungin ykköspallille?

Vain perussuomalaiset on toistaiseksi kertonut oman ehdokkaansa. Kiinnostusta kuitenkin riittää. Käytännössä Helsingin pormestariudesta kisaavat kokoomus ja vihreät.

suurkaupungit
Pormestarikisan ehdokkaita.
Yle Uutisgrafiikka

Ympyrätalossa, SDP:n paikallistoimistossa Helsingissä, ollaan vasta heräämässä kaupungissa keväällä käytävään pormestarikisaan. Pormestari ja neljä apulaispormestaria valitaan uusien valtuutettujen joukosta. Puolueet tarvitsevat nyt Helsingissä kuntavaalien ehdokaslistalleen ainakin yhden niin vakuuttavan nimen, että kannukset riittäisivät pormestariksi asti.

Helsingin Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Hanna Isbom luettelee hyvältä pormestarilta vaadittavia ominaisuuksia. Hyvän pormestarin tulisi Isbomin mielestä ymmärtää kaupunkipolitiikkaa ja kaupunkien kasvua. Hänen tulisi nähdä Helsinki isona kaupunkitoimijana.

– Helsinki ei kilpaile muiden suomalaisten kaupunkien kanssa, vaan se kilpailee muiden pohjoismaisten kaupunkien kanssa, tarkentaa Isbom.

Hanna Isbom
Hanna Isbom on Helsingin Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja. Isbom toivoo pormestarilta kykyä ymmärtää kaupunkipolitiikkaa.Petteri Juuti / Yle

Jos SDP todella haluaa Helsingille demaripomon, on sillä monta mutkaa matkassa. Tulevan pormestarin tulisi tulla keväällä valituksi Helsingin valtuustoon.

Nykyinen demaritaustainen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen ei asu Helsingissä. Kaiken kukkuraksi Viljanen kertoi Ylelle, ettei ole edes kiinnostunut jatkamaan kaupungin johdossa. Käytännössä SDP:llä ei ole Helsingissä pormestarin paikkaan riittävää kannatusta. Se joutuu taistelemaan apulaispormestarinkin paikasta vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kanssa.

Pormestarikisan ehdokkaita.
Yle Uutisgrafiikka

Vapaavuori, Sarkomaa vai Pajunen?

Tämänhetkisessä kaupunginvaltuuston ykköspuolueessa kokoomuksessa moni toivoo kisaan kotimaan politiikasta Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi lähtenyttä, ministerikokemusta moneen otteeseen hankkinutta Jan Vapaavuorta. Vapaavuori sai viime kuntavaaleissa eniten ääniä Helsingissä. Mutta hänen tiedetään suhtautuneen epäillen uuteen pormestarimalliin.

On myös epävarmaa, haluaako Vapaavuori jättää nykyisen kansainvälisen tehtävänsä. Yle ei tavoittanut Vapaavuorta vastaamaan pormestari-intoa koskevaan kysymykseen.

Sen sijaan Sari Sarkomaa kertoo Ylelle saaneensa paljon yhteydenottoja ja vetoomuksia kuntavaaliehdokkuuden ja pormestariksi pyrkimisen puolesta. Sarkomaa voisi harkita tehtävään pyrkimistä. Pitkään kansanedustajana toiminut Sarkomaa jätti opetusministerin tehtävät vuonna 2008 perhesyihin vedoten. Sarkomaa ei pyrkinyt kaupunginvaltuutetuksi viime vaaleissa, mutta on ollut valtuutettuna vuosina 1997-2012.

Kokoomuslaisten piiristä osa toivoisi jatkopestiä nykyiselle kaupunginjohtajalle, ylipormestari Jussi Pajuselle. Aiemmin myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana toiminut Pajunen oli valtuutettuna vuosina 1997-2005.

Kokoomuksen kannatus Helsingissä on vankka. Jos puolue häviää vaalit eikä saa pormestarin pestiä, tavoittelee se uskottavasti kahta apulaispormestarin paikkaa. Kovin haastaja kokoomukselle on vihreät.

Sinnemäki, Sauri vai Haavisto?

Helsingin viidestä nykyisestä kaupunginjohtajasta kaksi on vihreää. Molemmat ovat varteenotettavia henkilöitä pormestarikisassa. Anni Sinnemäki työskentelee vallanvaihtoon asti kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajana. Puoluejohtajana ja kahteen otteeseen ministerinäkin toiminut Sinnemäki keräsi viime kuntavaaleissa Helsingin vihreiden kolmanneksi suurimman äänimäärän.

Sinnemäki kertoo Ylelle olevansa valmis harkitsemaan pormestariksi pyrkimistä.

Pekka Sauri nousi Helsingin rakennus- ja ympäristötoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi vuonna 2003. Helsingin kaupunginvaltuustossa hän on toiminut varajäsenenä vuosina 1985-1993 ja jäsenenä 1993-2003. Sauri kertoo Ylelle olevansa kiinnostunut pormestariehdokkuudesta.

Kolmas vihreiden piirissä tällä hetkellä esillä oleva nimi on presidentinvaaleissa hyvin menestynyt kansanedustaja Pekka Haavisto. Haavistolla ei ole Sinnemäen tai Saurin mittoihin yltävää kunnallispoliittista taustaa, mutta puoluerajat ylittävä kansansuosio tekee Haavistosta puolueelle houkuttelevan ehdokkaan.

Mika Raatikainen valmis pormestariksi

Tällä hetkellä yksi pormestariehdokas on jo tiedossa. Perussuomalaiset halusi kuntavaalien keulakuvakseen Helsingissä 54-vuotiaan kansanedustajan Mika Raatikaisen.

Siviilissä poliisina työskentelevä Raatikainen on perussuomalaisten kolmanneksi suosituin valtuutettu kaupungissa.

Haataisesta tai Modigista apulaispormestari?

Saadakseen apulaispormestariuden tulisi perussuomalaisten lyödä vaaleissa demarit ja vasemmistoliitto. Vasemmistopuolueista Silvia Modig (vas.) kertoi Ylelle, että jos puolue pyytäisi, voisi hän harkita ehdokkuutta. SDP:n riveistä moni nosti taustapuheluissa esiin ministerikokemusta omaavan entisen apulaiskaupunginjohtajan, kansanedustaja Tuula Haataisen.

Pormestarin ja neljä apulaispormestaria valitsee huhtikuussa järjestettävissä kuntavaaleissa valittu Helsingin kaupunginvaltuusto. Pormestarit valitaan valtuutettujen joukosta. Ehdokashakemusten takaraja on 28.2.2017.