Lapsuusmuistot herätysjuhlilta saivat Lauri Ainalan työstämään virrenveisuusta elektronista musiikkia

Savonlinnalainen muusikko halusi musiikkinsa heijastavan tunnelmia, joita hän koki lapsena herätysjuhlilla.

Kotimaa
Orpokotijuhlat Saarella
Lauri Ainala

Muusikko Lauri Ainala oli alle 3-vuotias vieraillessaan ensimmäistä kertaa orpokotijuhlilla Saaren kirkolla, nykyisessä Parikkalassa. Uudella levyllään hän palaa tunnelmiin, joita herätysjuhlien seurat ja virrenveisuu lapsena herättivät.

– Siihen primitiviiseen tunnelmaan, mikä lapsuudesta kumpuaa jostain alitajunnasta. Ehkä siinä tavoittaa jotain sellaista syvintä itseään tai uskonnollista kokemusta, Ainala kuvailee.

Hengellistä musiikkia, ainakin tunnetasolla

Parhaiten Paavoharju-yhtyeestä tunnettua Ainalaa oli jo pidempään kiinnostanut työstää musiikkia virrenveisuun pohjalta. Tarkka kohde täsmentyi, kun alkoi miettiä omia hengellisiä juuriaan. Ainalan suku oli vieraillut uukuniemeläisyytenä tunnetun herätysliikkeen kesäjuhlilla 1900-luvun alusta saakka, ja lapsena Lauri Ainalakin kävi juhlilla säännöllisesti.

Vuosi sitten elokuussa muusikko lähti pitkän tauon jälkeen orpokotijuhlille äänittämään virrenveisuuta, joka kaikui pelloilla vanhoista kovaäänisistä. Sitten hän leikkasi materiaalista kohtia, jotka herättivät ajatuksia ja tunteita.

– Aloin kokeilemaan erilaisia muokkaustapoja, että mitä niistä saisi aikaiseksi. Fiiliksen pohjalta työstin niitä eteenpäin, Ainala kertoo.

Valmiista kappaleista erottaa yhä virrenveisuun, mutta sanoista ei saa selvää. Musiikki on pitkälti tunnelmia luovaa, melodiatonta ambientia, mutta osa kappaleista nojaa toiston luomaan rytmiin. Ainala ei ole ihan varma, onko kyse edelleen hengellisestä musiikista.

– On se tunnetasolla ainakin. Vaikea sanoa, onko se muuten.

Keikalla teos on joka kerta erilainen

Orpokotijuhlat Saarella esitettiin ensimmäisen kerran Flow-festivaalilla elokuun puolivälissä. Toisen esityksensä teos saa Mikkelin Taijetorilla 10. syyskuuta. Lauri Ainalan lisäksi lavalle nousee hänen veljensä Olli, joka avustaa muokkaamaan äänimateriaalia esityksessä.

– Se on aika pitkältikin improvisaatioita. Matskusta on tehty paljon looppeja ja niitä yhdistellään päällekkäin ja efektoidaan ennalta-arvaamattomalla tavalla. Jokaisen keikan pitäisi olla erilainen. Pyritään siihen, että se olisi erilaista kuin levyllä, sanoo Lauri Ainala.

Orpokotijuhlat saarella -levy julkaistaan marraskuussa.