1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taistelupanssarivaunu

Panssarivaunu pääsi eroon ruosteistaan – museo kunnosti sota-ajan Sturmin yleisön iloksi

Museon varikolla ruostunut panssarivaunu näyttää nyt yhtä virkeältä kuin kymmeniä vuosia sitten Suomea puolustaessaan.

taistelupanssarivaunu
panssarivaunu Sturm
Säkylän talvi- ja jatkosotamuseo

Saksalaissyntyisen Sturmin eläkepäivät Säkylän talvi- ja jatkosotamuseossa ovat olleet yhtä hemmottelua. Panssarivaunu on päässyt eroon ruosteistaan ja tänään se sai vihdoin pintaansa ehkäpä entistä ehomman maalin. Sodassa palvellut vaunu hankittiin Säkylään yleisön iloksi.

– Vaunu tuli meille keväällä ja innokkaimmat ovat sitä jo varta vasten käyneet katsomassa. Sota-aika kiinnostaa monia, eikä näitä vaunuja juuri ole esillä. Tämä on Satakunnan ainoa rynnäkkötykki, kertoo museonhoitaja Ilpo Nurmi.

Nykyisin säkyläläinen Sturm on valmistettu vuonna 1944. Se palveli heti Suomeen saapumisensa jälkeen Lapissa torjuntatehtävissä.

– Isommissa taisteluissa se ei luultavasti ollut, koska vaurioita ei ole paljon, Nurmi toteaa.

Lentokentältä varikolle

Lapista Sturm siirtyi Lappeenrantaan, jossa sen rooli keskittyi lähipuolustukseen. Ura lentokentän tykkiasemana päättyi 1970-luvun jälkeen, jolloin panssarivaunu siirtyi Sotamuseon varikolle.

– Vaunu oli hyvin ruosteinen, koska se oli ollut vuosikaudet ulkona taivasalla. Me lupasimme kunnostaa sen ja niin olemme tehneetkin. Nyt on raudat oiottu, pultit kiinnitetty, hiekkapuhallus tehty ja maalikin pinnassa, Ilpo Nurmi toteaa tyytyväisenä.

Säkylän talvi- ja jatkosotamuseon näyttelyt ovat avoinna yleisölle kesäkauden ulkopuolella vain pyynnöstä. Vaihtuvista näyttelyistä huolimatta Sturm on jo pysyy. Siihen voi käydä tutustumassa museon pihassa.

Lue seuraavaksi