”Hyvä henki päälle ja pronssit kaulaan” – KPL haluaa päättää kautensa mitaliin

Kouvolan Pallonlyöjien kausi on ollut huikea: miesten edustusjoukkueen lisäksi mitalipeleissä ovat myös A- ja B-juniorit. Nuorennusleikkauksen jälkeen Superpesis-mitali maistuisi kouvolalaisille.

urheilu
Eero Pitkänen ja Anssi Lammila hutunkeitossa
Koplan kapteeni Anssi Lammila (oik.) ei sanojensa mukaan pärjää hutunkeitossa. Tässäkin pelinjohtaja Eero Pitkänen vei pidemmän korren.Mari Pekkanen / Yle

Kouvolan Pallonlyöjät on mukana miesten Superpesiksen mitalipeleissä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010. Tuolloin Kopla nappasi hopeaa, kuten vuotta aiemminkin. Sitä edelliset mitalit on 1970-luvulta.

Nyt Kouvolan Pallonlyöjät pyrkii hajottamaan viimeisten kolmen vuoden kestomitalikolmikon – Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto marssivat loppuotteluihin jo kuudetta vuotta peräjälkeen, Joensuun Maila on ollut pronssiotteluissa voittamaton kolmena vuotena perättäin.

”Ei se nälästä jää kiinni”

Kouvolalaiset ovat asettaneet tavoitteekseen tälle kaudelle mitalin. KPL:n pelinjohtaja Eero Pitkänen pitää pronssia hyvinkin realistisena.

– Runkosarjassa voitot menivät tasan 1-1 Joensuun kanssa. Katselin viimeisintä vierailuamme Joensuussa, ja varsinkin toisen jakson lopussa itse vähän mokailtiin. Uskoisin että me saadaan hyvä henki päälle ja pronssit kaulaan, kun kausi päättyy, Pitkänen pohtii.

Ei niitä taikatemppuja vieläkään vaadita.

Anssi Lammila

Myös Koplan kapteeni Anssi Lammila on samoilla linjoilla. Miehen mukaan ei ole väliä, millä stadionilla pelataan, molemmilla on mahdollisuus voittaa.

– Molemmat kentät ovat hyvin samankaltaisia ja pääsemme käyttämään omia vahvuuksiamme. On siellä laatua vastustajissakin, että toki pitää katsoa heidän vahvuudet. Mutta ei niitä taikatemppuja vieläkään vaadita. Ei kentällä väliä, me pärjätään kyllä, Lammila hymyilee.

Lammila ja Pitkänen eivät usko, että pronssiputki olisi näännyttänyt joensuulaisten mitalinnälkää.

– Nelossija on se kaikkein kehnoin sija. Ei se varmasti nälästä jää kiinni. Uskon että molemmat joukkueet tavoittelevat pronssia yhtälailla, Pitkänen kertoo.

Nuorten esiinmarssi

Kouvolan Pallonlyöjissä on viime vuodet panostettu entistä enemmän nuoriin. Syksyllä 2011 käynnistyi nuorennusleikkaus. Tehty työ on kantanut hedelmää.

– Siitä porukasta Tommi Mäentausta ja Sasu Toikka ajettiin sisään Hylkilän Mikon kovalla työllä, ja he ovat nousseet Itä-Länsi-tason pelaajiksi. Tietysti myös kokeneita pelaajia tarvitaan, Pitkänen toteaa.

Suunta on ollut koko ajan oikea ja pikkuhiljaa tulosta on alkanut tulla – myös miehissä.

Anssi Lammila

– Vuonna 1976 on viimeksi ollut tällainen tilanne, että KPL pelaa miehissä, A-junioreissa ja B-junioreissa neljän parhaan joukossa. On selvää, että jollain aikajänteellä niistäkin porukoista pitää tulla miehiä edustusjoukkueeseen. Se voi olla jo ensi vuosi, Pitkänen uumoilee.

KPL:n B-pojat aloitti välieräsarjansa voitolla Vimpelin Vedosta ja A-pojat aloittaa ensi viikolla loppuottelusarjan Kiteen Palloa vastaan. Miesten sijoitus on siis kolmas tai neljäs. Mitali olisi nuorelle joukkueelle Anssi Lammilan mukaan iso juttu.

– Syksyllä asetettiin tavoite, mitali. Kaikkien tapahtumien jälkeen, ja kun katsoo taaksepäin kuluneeseen kesään, niin kyllähän mitali olisi meille todella arvokas juttu. Siitä lähdetään tappelemaan tosissaan, Lammila uhoaa.

Enemmän vastuuta nuorille

Juniorityö on Eero Pitkäsen mukaan urheiluseurojen kivijalka ja nuoriin aiotaan panostaa jatkossakin. Menestyminen pääsarjatasolla vaatii myös kokeneita pelaajia.

– Jos halutaan pelata mitaleista ja menestyä, niin täsmähankintoja pitää saada. Se aika että pärjätään pelkästään omilla junioreilla, on urheilussa ohi, Pitkänen kertoo.

Vuonna 1976 on viimeksi ollut tällainen tilanne, että KPL pelaa miehissä, A-junioreissa ja B-junioreissa neljän parhaan joukossa.

Eero Pitkänen

Anssi Lammila on elänyt mukana KPL:n nuorennusleikkauksen. Seuran pitkäjänteinen nostaa kapteenin suupielet ylöspäin.

– Suunta on ollut koko ajan oikea ja pikkuhiljaa tulosta on alkanut tulla – myös miehissä. Juniorit pärjäävät hienosti ja toimistolla väki on onnistunut, koska tulosta on pystytty tekemään vuosi vuodelta enemmän, Lammila kiittelee.

Lammilan mukaan edustusjoukkueeseen nousseille A-pojille on annettu luonnollisesti pienempi rooli, mutta roolinsa juniorit ovat hoitaneet hyvin.

– Kyllä he vastuunsa ovat kantaneet. Etenkin lukkarin tontilla Eskelisen Jesse on ottanut ulkopelin tärkeimmän roolin haltuun. Meillä on hyviä junnuja ja koko ajan he lähestyvät sitä, että myös miesten peleissä kantavat koko homman, Lammila kehuu.