1. yle.fi
  2. Uutiset

PS:n Turunen pettyi: Kroaattikohusta olisi pitänyt jo oppia

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) kertoo kannattaneensa Fennovoiman ydinvoimalahanketta alusta lähtien. Turunen sanoo olevansa pettynyt uusiin tietoihin ja vaatii Fennovoimalta "avointa, rehtiä ja reilua" toimintatapaa.

talous
Kaj Turunen
Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.).Petteri Paalasmaa / AOP

Yle kertoi eilen Fennovoiman emoyhtiön antaneen potkut johtajalleen, joka oli mennyt turvallisuushuoliensa kanssa viranomaisten puheille. Jutunteon aikana emo eli Voimaosakeyhtiö SF antoi asiasta ensin Ylelle virheellistä tietoa, mutta myönsi lopulta potkut todeksi.

Talousvaliokuntaa eduskunnassa johtava Turunen vaatii Fennovoimaa “katsomaan peiliin”.

– Olen suoraan sanottuna pikkuisen pettynyt. Olen tukenut hanketta alusta lähtien, mutta näyttää siltä, että yhtiö ei ainakaan helpota sitä yhtään, Turunen totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa tänään.

Hän sanoo olevansa huolissaan Fennovoiman toimintakulttuurista.

– Yksi Suomen kuuluisimmista energiayhtiöistä on Migrit Solarna. Tämän episodin jälkeen olisi luullut, että läksyt on opittu.

Turunen viittaa tapaukseen, jossa kroatialainen Migrit Solarna Energija ilmestyi valtion vaatimaksi “suomalaiseksi” eli EU- tai ETA-maasta peräisin olevaksi omistajaksi. Kun media selvitteli asiaa kesällä 2015, yhtiön ja sen rahoituksen taustalta löytyi todellisuudessa vahva kytkentä Venäjään. Kroatialaisfirma poistui kuvioista kohun myötä.

– Asiat pitää kertoa kuten ne ovat, toimintatavan pitää olla avoin, rehti ja reilu ulospäin. Turvallisuus on kaikkein tärkein asia. Fennovoima ei ole paikallinen investointi, vaan koko Suomen seuraama asia. Nyt yhtiön pitäisi pistää asiat kuntoon, Turunen ohjeistaa.

“En pitäisi ihmeenä, jos koko hanke viivästyy”

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen ihmettelee Fennovoiman eilisiä selityksiä siitä, miksi asiakirjoja ei ole toimitettu Säteilyturvakeskukselle tarkastettavaksi sovitun aikataulun mukaisesti.

– Tästä tulee ristiriitaisia viestejä. Siellä kerrotaan, että asiakirjoja toimitetaan paketteina ja selitetään, että jos sieltä yksi paperi puuttuu, koko nippua ei toimiteta.

Turusen mukaan koko hankkeen aikataulu voi pettää, jos asiakirjat toimitetaan viranomaiselle paljon myöhässä.

– Jos Säteilyturvakeskuksella ei ole resursseja niitä käsitellä ja käsittely ruuhkautuu, silloin koko hanke uhkaa viivästyä. En pitäisi sitä ihmeenä, jos siellä ei nyt panosteta toimintatapaan.

Lue seuraavaksi