1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Calais'n satamaan muuri estämään pakolaisten pääsy Englantiin

Britannia aikoo tiukentaa otteita ranskalaisen Calais'n sataman turvallisuuden suhteen. Satamassa olevat kaksi tuhatta poliisia eivät ole kyenneet pitämään järjestystä.

Calais`n pakolaisleiri maaliskuussa 2016. Kuva: Thibault Vandermersch / EPA

Britannia aikoo rakentaa muurin Ranskan pohjoisosassa sijaitsevan Calais'n sataman turvaksi.

Calais on tärkein Britannian ja Ranskan välillä kulkevien lauttojen satama. Sataman tuntumaan leiriytyneet tuhannet maahanmuuttajat aiheuttavat haittaa Britanniaan meneville rekoille.

Sataman ja Kanaalitunnelin suuaukon suojaksi on jo rakennettu jykevä metalliaita, mutta se ei ole estänyt epätoivoisia pakolaisia yrittämästä rekkoihin mitä erilaisimmin keinoin.

Britannian hallituksen mukaan kilometrin mittaisesta muurista tulee neljä metriä korkea. Rakennustyö alkaa pian ja muuri on määrä saada valmiiksi tämän vuoden aikana.

Maiden välillä on maaliskuussa laadittu sopimus turvallisuusyhteistyöstä ja Britannia on luvannut rahoittaa siihen liittyviä toimenpiteitä Ranskassa 17 miljoonalla punnalla eli runsaalla 20 miljoonalla eurolla.

Kuorma-autonkuljettajat järjestivät maanantaina Calais'ssa mielenosoituksen. He vaativat parempia turvatoimia, joilla estettäisiin pakolaisten pyrkiminen autoihin.

Pakolaiset ovat mm. heitelleet esteteitä teille, jolloin rekat ovat joutuneet hidastamaan vahtiaan. Pakolaiset ovat tuolloin hyppineet rekkojen kyytiin. Myös väkivaltaa on esiintynyt. Ranskan viranomaiset ovat yrittäneet purkaa viidakoksi kutsutun leirin, jossa on asunut seitsemisen tuhatta ihmistä.