1. yle.fi
  2. Uutiset

Harald ja Sonja seuravat Kaarle Kustaan ja Silvian jalanjälkiä: Oulu saa kuninkaan kylään 20 vuoden tauon jälkeen

Norjan kuningasparin vierailuun on valmistauduttu Oulussa lähes puoli vuotta. Harvinaisille vieraille esitellään Nokiaa, yliopistoa ja yliopistollista sairaalaa.

Kotimaan uutiset
Oulun kaupungin juhlasalia katetaan kuninkaallisia varten
Oulun kaupungin juhlasalia katetaan kuninkaallisia varten.Paulus Markkula / yle

Norjan kuningasparin Harald V ja Sonjan vierailu on Oulun kaupungille harvinaista herkkua. Edellisen kerran kuninkaallisten valtiovierailu on yltänyt Ouluun asti 20 vuotta sitten. Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa, kuningatar Silvia ja kruununprinsessa Victoria kävivät Oulussa vuonna 1996.

Oulun kaupungin 400-vuotisjuhlissa Ruotsin kuningashuonetta juhlassa edusti prinsessa Christina.

Valmistelut vieneet lähes puoli vuotta

Norjan kuningasparin vierailun eteen on tehty Oulussa kuukausien työ. Tieto kuningasparin saapumisesta tuli kaupungille huhtikuun alussa, kertoo kaupungin suhdetoimintapäällikkö Anneli Korhonen.

Jokainen valtionpäämiehen vierailu on ainutlaatuinen, jossa noudatetaan heidän hovinsa ja valtionsa etikettejä ja sääntöjä.

Anneli Korhonen

Mukana järjestelyissä on ollut useita kymmeniä henkilöitä kaupungin lisäksi myös käyntikohteista, kuten yliopistolta, Nokialta ja yliopistollisesta sairaalasta. Valtiovierailu tarkoittaa myös laajoja kuljetus- ja turvajärjestelyitä. Korhosen mukaan Norjasta on tulossa Ouluun noin kolmenkymmenen hengen seurue.

Jokainen valtiovierailu on erilainen

Edellisen kerran Oulussa järjestettiin valtiovierailu viime syksynä, kun Pohjoismaiden ulkoministerit ja Venäjän ulkoministeri vierailivat kaupungissa.

Lukuisia arvovierailuita järjestämässä ollut Korhonen sanoo, että valmista kaavaa valtiovierailujen järjestämiseen ei ole, vaan jokainen vierailu räätälöidään vieraiden mukaan.

– Valtiovierailuja ei voi koskaan verrata keskenään. Ne ovat aina ainutkertaisia, ei ole samaa sapluunaa. Jokainen valtionpäämiehen vierailu on ainutlaatuinen, jossa noudatetaan heidän hovinsa ja valtionsa etikettejä ja sääntöjä.

Oulun ja Pohjois-Norjan yhteistyö esillä

Oulun valikoituminen Norjan kuningasparin vierailukohteeksi selittynee ainakin osittain Tromssan ja Oulun kaupunkien tiiviillä yhteistyöllä. Myös vierailun teemana olevat talous, terveys ja oppiminen sopivat hyvin Ouluun.

Korhosen mukaan Norjan suurlähettiläs on vieraillut Oulussa useamman kerran vuoden aikana, ja hän on hyvin selvillä sekä kaupunkien yhteistyökuvioista että sairaalaan ja terveydenhuoltoon liittyvien yritysten yhteistyöstä.

– Norjan suurlähettiläs on toiminut aikaisemmin kuninkaan hovissa ja tuntee hyvin kuninkaan. Uskomme, että suurlähettiläs on positiivisella tavalla vaikuttanut siihen, että kuningaspari tulee Ouluun.

Kuningaspari vierailee Oulussa noin seitsemän tunnin ajan ja heidän isäntänään toimii elinkeinoministeri Olli Rehn. Kuninkaallisille tarjotaan vierailun aikana lounas kaupungintalolla, mutta menu paljastetaan vasta paikanpäällä. Tilaisuudessa esiintyvät oululainen oopperalaulaja Petrus Schroderus ja pianisti Markus Vaara.

Lue seuraavaksi