Maksaisitko kymmeniä tuhansia vanhasta lampusta? Keräilijä maksaa

Suomesta löytyy jatkuvasti vanhoja esineitä, joiden ostohinta on vain murto-osa esineen todellisesta arvosta. Varsinkin 1950- ja 60-lukujen suomalaisdesign kelpaa ympäri maailman.

kulttuuri
Paavo Tynellin suunnittelema valaisin.
Suunnittelija ja taidetakomo Oy Taito Ab:n perustajan Paavo Tynellin sotien jälkeen suunnittelema valaisin, jonka hinta tätä nykyä on 4800 euroa.Yle / Ville Honkonen

Ullakkojen aarteet voivat yllättää hinnallaan. Useimmiten moni perikunta kuvittelee huonekalujen olevan pesän arvokkainta omaisuutta. Todellisuudessa voi kuitenkin olla niin, että mööpeleitten arvo suorastaan kalpenee jonkin yksittäisen esineen rinnalla, kertoo oululainen antiikkiasiantuntija ja antiikkikauppias Mauno Heikkilä.

Ilman asiantuntijan arviota markkinoille tai pahimmassa tapauksessa kaatopaikalle saattaa lähteä merkittäviäkin antiikkiesineitä vain siksi, ettei niiden haltija ymmärrä selvittää esineiden todellista arvoa.

Pelkkä ikä ei määrää arvoa

Osa mummon ja vaarin perintöesineistä arvioidaan helposti arvoesineiksi vain niiden erikoisuuden tai iän perusteella. Esimerkiksi sotien jälkeisiä esineitä luokitellaan rihkamaksi vain sen perusteella, että ne ovat olleet aikanaan yleisiä tai niihin on totuttu suhtautumaan pelkkinä käyttöesineinä.

Keräilijän näkövinkkelistä esineen arvo ei riipu pelkästään sen iästä. Tänään huippuhintoja maksetaan esimerkiksi sotien jälkeisen ajan valaisimista, joita ostavat keräilijät myös Yhdysvaltoja ja Aasiaa myöten.

Mauno Heikkilä esittelee kuolinpesän tavaroiden mukana tullutta erikoisvalmisteista Lapin leukua, jossa on kultasepän kaiverrtama kuva.
Mauno Heikkilä esittelee kuolinpesän tavaroiden mukana tullutta erikoisvalmisteista Lapin leukua, jossa on kultasepän kaivertama kuva.Yle / Ville Honkonen

Antiikkiasiantuntija Heikkilän mukaan esineen iän lisäksi ratkaisevaa arvon määrittelyssä on myös se, kuinka paljon niitä on valmistettu ja kenen käsialaa ne ovat.

– Puhutaan suomalaisen designin huippuarvosta maailmalle eli koko maailmahan ostaa nyt suomalaista designia ja niiden hinta nousee huutokaupoissa ihan mielettömiinkin summiin.

Erityisesti 1930- ja 1950 -luvulla vaikuttaneen muotoilija Paavo Tynellin suunnittelemat yksittäiset valaisimet voivat huutokaupoissa nousta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Tynellin valaisimia käytettiin erityisesti julkisissa rakennuksissa. Yksi merkittävimmistä suomalaisista suunnittelukohteista on Helsingin Lasipalatsin valaistus 1930-luvulta.

Arvovalaisimia myyty pilkkahintaan tai viety kaatopaikalle

Julkisten kohteiden valaisimien arvoa ei kuitenkaan aina ymmärretä. Esimerkiksi rakennusten saneerauksen tai purkamisen yhteydessä saatetaan arvokkaita esineitä kuskata kaatopaikoille tai myydä pilkkahintaan pois.

Sodan aikana hävitetyssä Pohjois-Suomessa löytyy vielä kohteita, kuten 50–luvun teollisuuslaitoksia tai hotelleja, joissa on vielä vanhoja valaisimia. Niiden arvoa ei oikein osata ymmärtää, kertoo Heikkilä, joka paitsi arvioi vanhoja esineitä, myös järjestää vanhojen tavaroiden huutokauppoja.

Esimerkkinä Heikkilä kertoo kuinka vanhoja Tynellin ja Alvar Aallon yhteistyönä aikanaan syntyneitä valaisimia myytiin entisen Typpi Oy:n työmaalta parilla kympillä kappale, vaikka niiden arvo oli jopa satakertainen. Hänen mukaansa myös oululaisen hotellin saneerauksessa vanhat valaisimet päätettiin kuskata kaatopaikalle, vaikka niille olisi ostajiakin löytynyt.