1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Järvilohen salakalastajat voivat saada sähköiskun – "Pahimmillaan tarkoittaa hengen lähtöä"

Järvilohen salakalastajat leikkivät omalla terveydellään menemällä voimalaitoksen alueelle kalaan, Pohjois-Karjalan Sähköstä kerrotaan.

Riistakameraan tallentuneita salakalastajia. Pyytäjillä oli kiire, koska poliisi oli heidän kintereillään. Kuva: Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus

Erityisesti Pohjois-Karjalan Sähkön Kuurnan voimalaitoksen alapuoli on Saimaan järvilohen salakalastajien mieleen.

Voimalaitosalue on aidattu ja siellä kalastaminen on kokonaan kielletty. Sähköyhtiö muistuttaa, että voimalaitosaluetta ei ole aidattu äärimmäisen uhanalaisen lajin salakalastuksen vaan turvallisuusriskien vuoksi.

Alueella on sähköasema ja kytkinasema. Ulkoalueella on avolinjoja eli suojaamattomia sähköjohtoja, joita koskettamalla voi saada sähköiskun.

– Salakalastajat eivät ajattele, että vavan osuessa linjaan voi tulla läpilyöntejä. Pahimmillaan se tarkoittaa hengen lähtöä, Kuurnan voimalaitospäällikkö Jari von Becker toteaa.

Sakotus tiukentuu

Kalastajat puhkovat sähköyhtiön aitoihin reikiä päästäkseen kielletylle alueelle. Kulkijoita aitojen sisäpuolella on ollut niin paljon, että alueelle on talloutunut polkuja.

Itä-Suomen poliisi kuvailee, että alue on houkutellut paikalle jopa laumoittain salakalastajia.

Aidat, valvontakamerat ja kalastuksenvalvonta eivät ole riittäviä pelotteita salakalastajille. Kalastuksenvalvoja kertoo, että jotkut kalastajat on otettu neljä kertaa kiinni alueelta.

Kalastusrikkomuksesta sakko on kymmeniä euroja, joten se ei toimi pelotteena, kalastuksenvalvoja Sami Kurenniemi uskoo.

– Kun järkipuhe ei tehoa, tehostamme rangaistuksia: jatkossa voimalaitoksen alueella kalastava saa kalastusrikkomuksen lisäksi sakon julkisrauhan rikkomisesta, koska voimalaitos sattuu olemaan sellaista rauhaa nauttiva tuotantolaitos, Itä-Suomen poliisilaitos ilmoittaa Facebook-sivuillaan.

Lisäksi kalastusvälineet hävitetään.