"Pihan perälle kehitellään tupakkipaikka" – VVO: Parvetupakointi lopetetaan uusissa vuokrataloissa

Kiistat tupakansavuista ovat haihtumassa uuden tupakkalain seurauksena. Muutos vaikuttaa ensin uusissa asunnoissa. Uuden lain myötä helpottuu myös kieltojen antaminen vanhoille vuokra-asukkaille.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Maan suurin yksityinen vuokranantaja VVO kieltää parveketupakoinnin kokonaan uusissa asuntoyhtiöissä. Yhtiö kieltää näissä kiinteistöissä tupakoimisen muualla kuin erikseen merkatuilla paikoilla. Sama koskee myös peruskorjattavia rakennuksia.

Ensimmäiset kiinteistöt, joissa yhtiön uusi linjaus otetaan käyttöön valmistuvat ensi vuoden alussa Tuusulassa ja Helsingissä.

Toisella suurella vuokranantajalla Satolla on jo osittain käytössä sama linjaus. 

Tupakkalain henki leviää

Reilun kuukauden voimassa ollut uusi tupakkalaki helpottaa kiistoja yleisissä parveketupakointikiistoissa.

– Lain hengessä päivitämme nyt vuokrasopimuksiamme uudis- ja peruskorjauskohteissa, kiteyttää VVO:n asiakkuusjohtaja Juha Heino tilanteen.

Yhtiöllä vuokra-asuntojen rakennustahti on tällä hetkellä noin 1 300 uutta asuntoa vuosittain lähinnä isoissa kaupungeissa. Kaiken kaikkiaan yhtiö omistaa 35 000 vuokra-asuntoa. Johtaja Juha Heinon mukaan näiden osalta ei tehdä mitään yleistä linjausta parveketupakoinnin kieltämisestä.

Yhtiö korjaa vuosittain lähes puoli tuhatta vanhaa asuntoa, joihin sovelletaan jatkossa lain henkeä.

Vanhat savukiistat helpottuvat

Parveketupakoinnista aiheutuvat kiistat ovat VVO:lla eniten valituksia aiheuttava ongelma taloyhtiöissä. Hänen mukaansa kiistoja käsitellään kiinteistökohtaisesti, myös tupakkalain muutoksen jälkeen.

– Mitään yleistä tupakointikieltoa emme ole tekemässä. Uusi laki helpottaa kiistojen ratkaisua vuoden vaihteen jälkeen, johtaja Juha Heino sanoo.

Vanhoihin vuokrakiinteistöihin on ollut käytännössä melko mahdotonta saada tupakointikieltoa parvekkeilla. Kielto on pitänyt vanhojen vuokrasopimusten osalta hakea terveysviranomaiselta. Sen voi vuoden vaihteen jälkeen tehdä yksittäisen asukkaan lisäksi myös vuokranantaja. Laki ei jatkossa vaadi hankalien terveysvaikutusten osoittamista, vaan kieltoon riittää savun leviämisen osoittaminen.

– En usko, että se ryhmä, joka jättää asunnon vuokraamatta uusien ehtojen takia on kovin suuri. Tämä on selvä trendi alalla. Asumisviihtyvyys paranee muutoksen myötä, Heino ennakoi.

Savuttelevat ohjataan pihan perälle

VVO ei unohda savuttelevia.

– Kehittelemme heille pihan perälle erillistä tupakkipaikkaa.

Yhtiössä edellytetään, että tupakkipaikkaa käytetään. Tupakointi muissa yhtiön tiloissa on myös vuokrasopimuksen irtisanomisperuste huomautusten ja varoitusten jälkeen.