Kurkien syysmuutto vauhdissa pohjoisessa – bongareita ilahduttivat kuovisirri ja taigauunilintu

Lintujen syysmuutto on pohjoisessa jo hyvässä vauhdissa. Parhaillaan levähtelypaikoilla on nähty tuhatpäisiä kurkilaumoja Tervolassa ja Torniossa.

luonto
Muuttolintuja lentämässä muodostelmassa
Kati Siponmaa / Yle

Lintujen syysmuutto on Lapissa jo liikkeellä. Hyönteissyöjät ovat lähdössä muuttomatkalle ja suurin osa kahlaajista on jo muuttanut.

– Kahlaajien päämuutto alkaa olemaan ohi. Tervapääskytkin lähtivät hyvissä ajoin kaupungista. Ainoastaan haarapääskyjä meillä saattaa vielä pesiä jonkun aikaa, kertoo kemiläinen lintuharrastaja Jouko Kärkkäinen.

Parhaillaan liikkeellä ovat muun muassa ylempää pohjoisesta tulevat lintulajit. Esimerkiksi Kemi-Tornio -seudulla on alkanut kurkien paluumuutto ja kurkilaumat kokoontuvat ruokailemaan levähdyspaikoilleen pelloille.

Kemi-Torniossa kurkien perinteistä syysmuuttoaluetta on esimerkiksi Tervolan Palonperä ja Tornion Karunginjärven alue, missä lintuharrastajat näkivät elokuun lopussa jo tuhat kurkea.

Meri-Lapista mielenkiintoisen lintuharrastajan näkökulmasta tekee se, että vaikka seutu on sivussa päämuuttoreiteistä, eksyy alueelle usein lintubongareita ilahduttavia harhailijoita.

– Kahlaajamuutossa nähtiin tänä syksynä esimerkiksi kuovisirri ja joitakin päiviä sitten Kemissä havaittiin taigauunilintu. Tänä vuonnakin tällä alueella on nähty jo parisataa lintulajia, sanoo Kärkkäinen.