1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinalaisten tulo Saimaalle olisi jättipotti – turistit kuluttavat paljon rahaa lyhyessä ajassa

Kiinalaisturistien vierailu Saimaalla voisi sopia esimerkiksi Pietarin ja Tukholman vierailujen väliin.

Kiina
Turisti valokuvaa perhettään Helsingin Senaatintorilla.
Kiinalaiset matkustavat ryhmissä, mutta omatoimimatkailukin on kasvussa.Tiina Jutila / Yle

Aasialaisista turisteista on odotettu pelastajaa Suomen matkailulle nyt, kun venäläiset turistit ovat huvenneet. Tämän vuoden aikana aasialaisia jo todennäköisesti käykin Suomessa enemmän kuin venäläisiä.

Kiinalaisilla on omat tapansa ja mieltymyksensä, mitkä tulee ottaa huomioon heitä palveltaessa. Tämän tietää myös Ari Huuskonen Primera Holidays Oy:stä.

Kiinalaisturistit haluavat tiiviin ohjelman lomalleen ja tarpeeksi nähtävää.

Ari Huuskonen

– Kiinalaisilla on omat makutottumuksensa ja he haluavat päivittäin syödä kiinalaista ruokaa. He voivat maistella uusia makuja, mutta pääravinnon he haluavat tutummasta ruuasta.

Tiivis ohjelma ja paljon nähtävää

Kiinalaisten turistien määrä kasvaa nyt Suomessa voimakkaammin kuin minkään muun matkustajaryhmän. Kiinalaisten turistien yöpymiset lisääntyivät Suomessa viime vuonna yli 40 prosenttia edellisestä vuodesta.

Kiinalaiset matkustavat ryhmissä, mutta omatoimimatkailukin on kasvussa, kertoo Ari Huuskonen.

– Kiinalaisilla ei välttämättä ole kielitaitoa. Se edellyttää kiinankielistä palvelua, opastusta sekä ohjeistusta käyttäytymiseen.

He juovat omaa teetään termospulloista, niitä täytetään monta kertaa päivässä.

Ari Huuskonen

Ari Huuskonen Primera Holidays Oy:stä ei pidä mahdottomana ajatusta kiinalaisturisteista Saimaalla. Se tosin vaatisi yhteistyötä kiinalaisten matkanjärjestäjien kanssa, sekä yhteistyötä venäjän matkailun kanssa.

– Kiinalaisturistit haluavat tiiviin ohjelman lomalleen ja tarpeeksi nähtävää. Eurooppalaisista poiketen, he näkevät viikossa mielellään kolme eri maata.

Kuumaa vettä ja luksustavaroita

Kiinalaisten turistien määrä kasvaa nyt kohisten kaikkialla maailmassa sitä mukaa kuin keskiluokka Kiinassa vaurastuu. Ja kun kiinalainen lähtee lomamatkalle, hän ei pihtaile. Kiinalainen turisti kuluttaa lomamatkallaan Suomessa enemmän kuin kukaan muu: keskimäärin 656 euroa. Venäläinen turisti käyttää matkansa aikana 174 euroa.

Kiinalaiset ostavat Ari Huuskosen mukaan etenkin luksustavaroita ja merkkituotteita. Paikallisuus ei ole tärkeää.

Kiinalaisten suosima Union Pay -maksukortti on kuitenkin käytössä vain osassa niistä kaupoista, jotka kiinnostavat kiinalaisia.

Huuskosen mukaan kuuma vesi on yksi tärkein asia kiinalaisia turisteja palveltaessa.

– He käyttävät paljon kuumaa vettä ja sitä on oltava helposti saatavilla. He juovat omaa teetään termospulloista, niitä täytetään monta kertaa päivässä.

Lue seuraavaksi