Guggenheim-säätiön Ari Wiseman: Olemme pettyneitä, ettei Suomen valtio lähtenyt rahoittamaan museota

Guggenheim-museohankkeen jääminen vaille valtion tukea harmittaa amerikkalaista Guggenheim-säätiötä. Keskustelut yksityisten rahoittajien kanssa kuitenkin jatkuvat.

valtion talousarviot
Ari Wiseman
Ari WisemanJari Kovalainen / Yle

Guggenheim-säätiön varajohtaja Ari Wiseman kertoo Yle Uutisille, että säätiö on pettynyt, ettei valtio päättänyt investoida hankkeeseen, vielä. Sanavalinnasta voi tulkita, ettei säätiö ole lopullisesti menettänyt toivoaan valtion mukaan tulosta.

Wisemanin mukaan neuvottelut yksityisten rahoittajien kanssa jatkuvat. Wiseman kertoo, ettei säätiöllä ole kiire ja he pohtivat rauhassa, kuinka edetä.

Guggenheim-hankkeen rahoitusta ei käsitelty lainkaan viime viikon budjettiriihessä. Perussuomalaisten Timo Soini korosti Guggenheimin torppaamista budjettiriihen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Guggenheim Helsingin rakentamiskustannukset ovat arviolta 120–140 miljoonaa euroa ja museo olisi tarkoitus rakentaa valtion ja Helsingin kaupungin varoilla. Suunnitelma ei etene Helsingin kaupungin päätöksentekoon ilman valtion päätöstä lähteä museon rahoittajaksi.

Helsingin suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajat ovatkin jo olleet valmiita hautaamaan Guggenheim-hankkeen. Sen sijaan apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen on ollut Wisemannin linjoilla ja todennut, ettei kaupungilla ole kiire hankkeen suhteen.

Helsingin kaupunki on varannut museolle tontin Kauppatorin kupeesta, Etelärannasta.