Helsinki-Vantaan takavarikoitujen käsimatkatavaroiden top 5 – pian ne on mahdollista saada myös takaisin

Helsinki-Vantaalla testataan uutta palvelua, jonka kautta turvatarkastuksessa pois otetut kielletyt tavarat eivät katoa enää ikiajoiksi, vaan ne voi saada kotiin.

Kotimaa
Turvatarkastuspisteitä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Turvatarkastuspisteitä Helsinki-Vantaan lentoasemalla.Petteri Juuti / Yle

Turvatarkastusjono mataa lentokentällä. Yksi hakee pikkupussia hajuvedelleen, toisella metallinpaljastin piippaa kerta toisensa jälkeen. Kuulostaako tutulta? Tilanne on arkipäivää ainakin Suomen vilkkaimmalla lentoasemalla Helsinki-Vantaalla, jossa käsimatkatavaroista takavarikoidaan vuosittain noin 400 000 lennolla kiellettyä esinettä.

Näihin päiviin asti menetetyt tavarat on saanut unohtaa lähestulkoon aina ikiajoiksi, mutta nyt siihen on tulossa muutos.

Finavia kokeilee yhdessä start-up-yhtiö Cotio Oy:n kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä uutta verkkopalvelua, jonka kautta matkustaja voi saada käsimatkatavaroista poistetut tavaransa takaisin.

– Aikaisemminkin tämä on ollut mahdollista, mutta hankalaa, sanoo Cotio Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Collander.

Tähän asti turvatarkastuksessa matkustajille on tarjottu mahdollisuus joko pakata kielletty tavara ruumaan tai viedä sen autoon. Mutta turvatarkastuksessa kokonaan poistettuja tavaroita ei ole aiemmin voinut saada takaisin.

– Vaikka matkustajat tuntevat matkatavaroita koskevat säännöt varsin hyvin, välillä tulee yllätyksiä. Uudessa palautuspalvelussa on selvästi kaksi eri tuoteryhmää: kalliit tavarat, kuten litium-pohjaiset akut, monitoimityökalut, kosmetiikka ja toisaalta tunnearvolla ladatut esineet, Finavian apulaisjohtaja Heikki Koski sanoo.

Luettelo takavarikoiduista käsimatkatavaroista.
Yle Uutisgrafiikka

Monella esineellä onkin enemmän tunnearvoa kuin varsinaista rahallista arvoa. Kimmo Collanderin mukaan on eroa puhutaanko esineen hinnasta vai sen arvosta.

– Taskuveitsi saattaa olla hinnaltaan halpa, mutta jos se on isoisän antama, sillä saattaa olla suurikin tunnearvo. Tai jos olet suunnitellut vieväsi viinipullon rakkaallesi, niin kyllähän se harmittaa, jos se jää turvatarkastukseen, Collander sanoo.

Vuoden loppuun asti testikäytössä oleva palautuspalvelu toimii siten, että lentomatkustaja saa haltuunotetusta tavarasta turvatarkastuksessa kuitin, jota vastaan hän voi netissä lunastaa sen takaisin.

– Hinta lähtee viidestä eurosta ja loppusumma riippuu siitä, miten tavara toimitetaan asiakkaalle, noutaako hän sen itse ja kuinka paljon esine painaa, Cotio Oy:n Kimmo Collander sanoo.

Testijakson aikana arvioidaan, miten paljon ihmiset käyttävät palvelua, millaista palautetta se saa - onko sille jatkoa ajatellen siis riittävästi kysyntää.