Kuntoilijat hylkäsivät isot laitteet – nyt hierotaan lihaksia palloilla ja rullilla

Isommat kuntoilulaitteet eivät käy kaupaksi enää samaan malliin kuin kymmenen vuotta sitten, sillä nyt ihmiset haluavat ostaa lihashuoltoon soveltuvia tuotteita.

lihakset
Hierontavälineitä Kajaanin Intersportissa.
Kotikuntoilijoiden suosioon ovat nousseet pienemmät lihashuoltovälineet sekä erityisesti hierontarullat.Mika Niskanen / Yle

Kuntoilijat haluavat nykyisin enää harvemmin kotiinsa massiivisia kuntoiluvälineitä ja -laitteita. Kajaanin Intersportin myyjän Mika Rautiaisen mukaan kuntopyörien ja soutulaitteiden sijaan urheilukaupasta ostetaan nyt pienempiä lihashuoltovälineitä.

– Lähinnä kaupaksi menevät pienet kuntoiluvälineet, kuten kuminauhat, kahvakuulat ja käsipainot. Isompien laitteiden myynti on vähäisempää, Rautiainen kertoo.

Isoimmaksi hitiksi kotikuntoilijoiden keskuudessa ovat kuitenkin nousseet keveärakenteiset ja monikäyttöiset hierontarullat, joilla pystyy hieromaan kotona kipeytyneet lihakset kuntoon.

Rautiaisen mukaan hiljattain on huomattu, että kehonhuoltoa tarvitaan aktiivisen liikunnan ohella.

– Esimerkiksi foam rollereita eli putkirullia on tullut myyntiin enemmän nyt muutaman vuoden aikana. Ne ovat saaneet huomiota, ja asiakkaat ovat hoksanneet, että niitä on tarjolla.

Hiero paikat kuntoon rullaamalla

Rautiaisen mukaan hierontarullan perusideana on, että sen avulla hierotaan kipeät lihakset toimintakuntoiseksi.

– Sen, mitä hierojat tekevät, voi tehdä nyt kotona erilaisilla välineillä. Hierontarullan lisäksi on erilaisia palloja ja muita hierontalaitteita.

Laitteen parhaisiin puoliin kuuluu se, että rullaa on helppo käyttää.

– Liikkeitä on tietysti monentasoisia. Voi aloittaa helpoimmista ja kokemuksen myötä siirtyä haastavampiin. Yksinkertaisinta on laittaa rulla lattialle, mennä sen päälle makaamaan selälleen ja ruveta rullailemaan selkälihaksia.

Lähinnä kaupaksi menevät pienet kuntoiluvälineet, kuten kuminauhat, kahvakuulat ja käsipainot.

Mika Rautiainen

Asiakkaat kysyvät usein myyjiltä neuvoa laitteiden käyttöön.

– Moni tietää jo ennestään miten välineitä käytetään, mutta kyllä tarvittaessa neuvotaan ja näytetään ihan lattian pinnassakin.

Kajaanilaisyrityksen hitiksi noussut HighRoller sopii ahkerimmille rullaajille apuvälineeksi. Sen avulla liikettä ei tarvitse suorittaa lattiatasossa.

– Se on ikään kuin teline, jonka avulla liikkeen voi tehdä helpommassa asennossa. Se mahdollistaa myös erilaiset liikkeet, Rautiainen mainitsee.

Jumppatarvikkeita ei kannata ostaa koristeeksi

Ihmiset hikoilevat tänä päivänä mielellään kuntosaleilla. Kajaanin Intersportin myyjän Mika Rautiaisen mukaan kotitreenaamisen suosio elää aaltoliikkeessä.

– Salitreenaaminen on nyt trendi. Se selittää huoltotuotteiden menekin kasvua.

Käsipainoja kuntosalilla.
Kuntosalilla käyminen on nyt kuntoilijoiden suosiossa.Uula Kuvaja / Yle

Millä välineillä sitten kotitreenaamisesta tulee mukavaa, mielekästä ja tehokasta? Rautiainen tietää, mitä ahkeran kotikuntoilijan kaapista olisi syytä löytyä, mikäli haluaa saada aikaan tuloksia. Asianmukaisten välineiden hommaaminen ei vaadi satojen eurojen panostusta.

– Kahvakuula, jumppakuminauha, muutama käsipaino, hierontarulla ja jumppamatto. Kun on lisäksi leuanvetotanko, niin muuta ei tarvitse.

Jumppatarvikkeita ei kannata ostaa kuitenkaan koristeeksi. Niitä kannattaa myös käyttää aktiivisesti.

– Tulokset ovat vain omasta viitseliäisyydestä kiinni, Rautiainen summaa.