1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Wim Wendersin uusin elokuva The Beautiful Days of Aranjuez pohtii miehen ja naisen eroa

Saksalaisohjaaja jatkaa 70- ja 80-luvuilla palkintoja niittänyttä yhteistyötään käsikirjoittaja Peter Handken kanssa. Tuloksena on kahden tunnin filosofinen vuoropuhelu rakkaudesta ja seksistä.

The Beautiful Days of Aranjuez elokuvan päähenkilöt. Kuva: Donata Wenders

Wim Wendersin omintakeinen tapa kertoa nyky-yhteiskunnasta ja sen eksyksissä olevista ihmissieluista nosti hänet kulttimaineeseen sellaisien elokuvien kuten Paris, Texas ja Berliinin taivaan alla myötä.

Hänen taiteelliset elokuvansa ovat voittaneet niin Cannesin kultaisen palmun kuin Venetsian elokuvajuhlien kultaisen leijonan, sekä Berliinin elokuvajuhlien kakkospalkinnon Hopeisen karhun. Wendersin dokumenttielokuvat ovat puolestaan saaneet kolme Oscar-ehdokkuutta.

Wim Wenders. Kuva: Donata Wenders

Wendersin tuottoisan uran 47. elokuva on Venetsian elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut The Beautiful Days of Aranjuez.

”Nykyelokuvat ovat liian kiivastahtisia”

Elokuva kertoo miehestä ja naisesta, jotka käyvät syvällistä vuoropuhelua lapsuudestaan, rakkaudesta ja seksuaalisista kokemuksistaan. Kaikki tapahtuu hitaasti ja tunnelmallisesti, tarkoituksella.

The Beautiful Days of Aranjuez elokuvan naispääosan esittäjä Sophie Semin. Kuva: Donata Wenders
The Beautiful Days of Aranjuez elokuvassa esiintyvä muusikko Nick Cave. Kuva: Leocadie Handke

- Elokuvan päähenkilöillä ei ole kiire mihinkään. Koko elokuva on eräänlainen hengähdystauko aikana, jolloin monet elokuvat ovat liian kiivastahtisia. Elokuvissa rauhoittumisesta on tullut eräänlainen etuoikeus nyky-yhteiskunnassa, Wenders sanoo Yleisradion haastattelussa Venetsiassa.

Ideaa elokuvasta rauhoittumispaikkana korostaa myös The Beautiful Days of Aranjuezin tapahtumapaikka - seesteinen ja kesäinen puutarha Pariisin ulkopuolella. Wenders uskoo tapahtumapaikan ja 3D-tekniikan käytön tekevän tarinasta voimakkaamman.

The Beautiful Days of Aranjuez elokuvan miespääosan esittäjä Reda Kateb. Kuva: Donata Wenders

- Käyttämällä 3D-tekniikkaa pystyimme tuomaan katsojan läsnä puutarhaan runollisella ja herkällä tavalla. Elokuvasta tulee eräänlainen ikkuna – ikkuna ihmisyyteen, Wenders sanoo.

Wenders haluaa katsojien pohtivan sukupuolirooleja

Wenders uskoo vakaasti sukupuolten välisiin eroihin. Elokuvan päähenkilöt edustavat tietynlaisia arkkityyppejä naisesta ja miehestä. Puutarhassa omenaa kädessään pyörittelevä mies tekee tarinasta tietyllä tapaa ajattoman ja vertauskuvallisen.

- Aatamin ja Eevan ajoista lähtien miehet ja naiset ovat ajatelleet asioista eri tavoilla. Tämä tekee heidän vuoropuhelustaan vaikeaa. Naiset näkevät ja muistavat asioita tunteillaan, miehet taas järkiperusteisesti, Wenders uskoo.

Hän kuitenkin lisää, että jokainen ihminen on sekoitus miestä ja naista, eikä kukaan ole näiden sukupuolistereotypioiden valossa pelkästään nainen tai pelkästään mies.

Wenders toivookin, että katsojat alkavat elokuvaa katsoessaan pohtia omaa suhtautumistaan tähän sukupuolijaotteluun.

- Miesten ja naisten välistä vuoropuhelua ei nyky-yhteiskunnassa käydä, koska meillä on liian kiire ehtiä pohtimaan sitä, ketä oikein olemme, hän sanoo.

Wim Wenders. Kuva: Peter Lindbergh

Wendersin ja Handken edellisestä yhteishankkeesta on jo 24 vuotta

Wenders palaa The Beautiful Days of Aranjuezin myötä tekemään yhteistyötä itävaltalaiskirjailija Peter Handken kanssa. Elokuva perustuu Handken vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen näytelmään.

Parivaljakon ensimmäinen yhteishankkeensa oli 44 vuotta sitten ilmestynyt elokuva The Goalie's Anxiety at the Penalty Kick. Sen jälkeen Handke on käsikirjoittanut tai inspiroinut useita Wendersin palkituimmista elokuvista.

- Peter on paras ystäväni. Hänen humaani ja herkkä kirjoitustyylinsä on kantanut koko uraani elokuvantekijänä. Aina välillä meillä on tarve tehdä jotain yhdessä, Wenders toteaa.