Kestääkö kantti? Kansallispeli ei kehity välineiden avulla vaan korvien välissä

Pesäpallossa merkittävin välineuudistus tapahtui noin 30 vuotta sitten, kun uudet valmistusmateriaalit syrjäyttivät puumailan. Nykyisin uudistuksilla ei ole pelaajalle isoa merkitystä.

ilmiöt
Sotkamon Jymyn Toni Kohonen lyömässä.
Sotkamon Jymyn Toni Kohonen viime kevään ottelussa Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan.Tomi Hänninen

Kansallispelimme pelivälineitä kehitetään hiljakseen koko ajan. Merkittävin kehityksen kohde on viime vuosina ollut pallo, jonka mitat ja ominaisuudet määriteltiin sääntöuudistuksessa 2000-luvun alussa. Välinevalmistajat pyrkivät saamaan pallon kestävämmäksi ja paremmin rullaavaksi. Laadullisilla parannuksilla ei kuitenkaan ole pelaajalle suurta merkitystä.

– Pelaajana en osaa sanoa, onko viimeisen kymmenen vuoden aikana siihen tullut suuria eroja, meneekö pallo viisi kilometriä nopeammin tai hitaammin, sanoo Sotkamon Jymyn kakkosvahti Kosti Rautiainen.

Myös mailoja ja räpylöitä kehitetään ja tietysti peliin halutaan aina paras mahdollinen kalusto.

Tavoitteena on pelata kauden parhaat pelit tähän paikkaan.

Kosti Rautiainen

Välineistä halutaan irti parhaat mahdolliset tehot, sillä pesäpallo on samalla tavalla välineurheilua kuin muutkin urheilulajit. Kuitenkin se, joka räpylää tai mailaa pitää kädessään, on ratkaisevassa asemassa.

– Esimerkiksi lyöjämiesten pitää kehittää omia voimaominaisuuksia, jotta pallo kulkisi entistä nopeammin, täsmentää Rautiainen.

Baseballista ja kuningaspallosta runsas sata vuotta sitten kehitetyn kansallispelimme välineissä yksi suurimmista muutoksista oli puumailan syrjäyttäminen 1980-luvulla. Nykyisin mailat valmistetaan hiili- ja lasikuidun yhdistelmistä. Peleissä saa käyttää vain Pesäpalloliiton hyväksymää mailaa, ja sama pätee myös palloon, jonka kimmoisuudelle on määritelty tarkat standardit.

Poppakonsteja ei tarvita

Kosti Rautiainen valmistautuu muun joukkueen kanssa viikonvaihteessa alkavaan finaaliin, jonka aikana Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto pelaavat kaksi ensimmäistä osaottelua. Lauantaina joukkueet kohtaavat Vimpelissä ja sunnuntaina peliareenana on Hiukan pesäpallostadion Sotkamossa.

Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto ovat molemmat joukkueita, jotka pystyvät voittamaan. Siihen ei erityisiä poppakonsteja tarvita, vaikka ennen ottelua jokainen pelaaja tekee omia rituaalejaan.

– Osa juoksee etuperin ja osa takaperin. Osa pujottelee puiden välejä ja osa hyppii sekä pomppii miten sattuu. Ne ovat varmaan sellaisia rituaaleja, mutta en usko, että kukaan on niiden vanki. Kivan näköisiä juttuja ne ovat, varsinkin ulkopuolisen näkemänä, naurahtaa Rautiainen.

Sotkamon Jymy juhlii.
Sotkamon Jymyn juhlintaa runkosarjaottelussa viime vuonna. Viimeistään muutaman viikon päästä selviää, juhliiko Jymy jälleen uutta Suomen mestaruutta.Tomi Hänninen

Henkisen kantin kestävyydellä on finaalipeleissä iso merkitys.

– Aloitimme finaaliin valmistautumisen viime sunnuntaina palaverilla ja katsomalla videoita sekä tilastoja kaikenlaisia apuvälineitä käyttäen. Vimpelin kellistäminen on meille iso haaste, sillä he ovat pelanneet tänä kesänä ylivoimaisen sisäpelikauden, sanoo Rautiainen.

Vain hyvällä pelillä voittoon

Sotkamon Jymy onnistui runkosarjassa voittamaan Vimpelin Vedon kahdesti, joten kainuulaiset lähtevät loppuotteluun ennakkosuosikin viitta harteilla.

– Meidän on pelattava totaalisen hyvä peli Vimpelissä lauantaina, että pystymme voittamaan. Muutama prosentin auttaa se, että olemme kyenneet siihen ennenkin, aikaisempina syksyinä ja tänä kesänä. Ei niistä ainakaan haittaa ole, kertoo Rautiainen.

Vimpelin kellistäminen on meille iso haaste.

Kosti Rautiainen

Pallo on pyöreä, mutta kenelle pallo pyörii tällä kertaa suotuisasti, se nähdään loppuotteluissa. Suomen mestaruuteen tarvitaan kolme voittoa, eli viimeistään kahden ja puolen viikon kuluttua pesäpalloilijoille koittaa kesäloma.

– Tavoitteena on pelata kauden parhaat pelit tähän paikkaan. Monena syksynä on ollut se fiilis, että voisi pelata toisen kauden putkeen ja niin on nytkin. Koko kausi tähdätään siihen, että parasta peliä pelataan syksyllä, joten olisi nautinto jatkaa pelaamista pitempäänkin, sanoo Sotkamon Jymyn kakkosvahti Kosti Rautiainen.