Näin rajaat pankki- ja luottokorttisi tiettyihin maihin – Kolmen konstin geoblokkaus suojaa tietoja rikollisilta

Korttitietojen kalastelun kohteeksi joutuminen on epätodennäköisempää, jos kortin käyttöoikeuden rajaa vain muutamiin maihin.

Kotimaa
Kuvassa luottokortteja.
Kortin maarajaus voi olla voimassa toistaiseksi tai määräajan. Anssi Leppänen / Yle

Korttitietojen kalastelun kohteeksi joutuminen on epätodennäköisempää, jos kortin käyttöoikeuden rajaa vain muutamiin maihin. Toinen keino välttyä korttipetoksilta on laittaa internet-rajaus päälle silloin, kun ei maksa netissä.

Käytännöt voivat osittain vaihdella pankeittain, mutta perusperiaatteet ovat samat.

1. Tarpeita vastaavat maantieteelliset aluerajaukset korttimaksamiselle ja automaattikäytölle voi tehdä omassa verkko- tai mobiilipankissa. Rajaus onnistuu myös puhelimitse pankin asiakaspalvelun kautta.

2. Kortin maarajaus voi olla voimassa toistaiseksi tai määräajan. Nordean verkkopankissa kortin voi määritellä toimimaan esimerkiksi vain Suomessa, ja laajentaa loman ajaksi käyttöalueeksi koko Euroopan. On hyvä tutustua aluevaihtoehtoihin ennen muutoksia, jotta kortti toimii halutulla tavalla.

3. Aluerajaus ei koske internet-ostoksia. Internet-rajaus toimii samalla periaatteella kuin maarajaus. Internet-rajauksella voi mahdollistaa korttimaksujen teon verkkokaupoissa tai ottaa sen pois päältä. Nordealla maksukortti on erikseen aktivoitava verkkomaksukelpoiseksi, jos haluaa tehdä ostoksia internetissä.