1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi missi on "haafu" - keskustelu rotuennakkoluuloista roihahti Japanissa

Priyanka Yoshikawa on vasta toinen kansainväliseen kauneuskilpailuun lähtevä japanilainen, joka on taustaltaan puoliksi ulkomaalainen. Kansainväliset perheet ovat edelleen harvinaisia Japanissa.

Ulkomaat
Miss Japani Priyanka Yoshikawa
Priyanka Yoshikawa kruunattiin Miss Japaniksi sunnuntaina.Miss World Japan / Reuters-tv

Priyanka Yoshikawan valinta Miss Japaniksi viime sunnuntaina on virittänyt vilkasta keskustelua Japanissa.

Kommentit maan sosiaalisen median keskustelupalstoilla ovat vaihdelleet innostuneesta pettyneeseen. Useissa kommenteissa on nostettu esiin Yoshikawan etninen tausta: Hänen äitinsä on japanilainen ja isänsä intialainen.

22-vuotias Yoshikawa on "haafu", mikä tarkoittaa puoliksi japanilaista.

Moni japanilainen on tullut ajatelleeksi sanan rasistista virettä vasta nyt, kun Yoshikawa on osallistunut keskusteluun.

– Olemme japanilaisia, Yoshikawa kommentoi perhetaustaansa.

– On myös totta, että olen puoliksi intialainen ja ihmiset kyselevät minulta aitoudestani. Olen ylpeä isästäni ja siitä, että olen hänen puoleltaan intialainen. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, ettenkö olisi myös japanilainen, Yoshikawa sanaili The Japan Timesin haastattelussa.

Norsujen kouluttaja

Yoshikawalla ei ole tyypillistä missin taustaa myöskään koulutukseltaan. Hän on opiskellut norsujen kouluttajaksi.

Kritiikin ja rienauksen vastapainoksi hän on saanut kasapäin kannustavaa palautetta, varsinkin nuoremmilta japanilaisilta.

Kansainväliset avioliitot ovat lisääntyneet Japanissa, mutta niitä on edelleen suhteellisen vähän. Vuonna 2013 niitä oli 3,3 prosenttia kaikista Japanissa solmituista avioliitoista. Vuonna 2013 Japanissa syntyneistä lapsista 1,9 prosentiila vähintään toinen vanhempi oli ulkomaalainen.

Yoshikawasta tulee järjestyksessään toinen Japania ulkomailla edustava missi, joka on kansainvälisestä perheestä. Puoliksi afro-amerikkalainen Ariana Miyamoto oli viime vuonna mukana Miss Universum -kisoissa.

Lähteet: Reuters, AP, The Japan Times

Lue seuraavaksi