1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Päivän uutistärpit: Marsia valloittamaan Nasan kanssa ja oppositio tenttaamaan hallitusta

Tänään kerromme eduskunnan syksyn ensimmäisestä kyselytunnista, pääkaupunkiseudun väestönkasvuennusteesta ja siitä, mitä Nasa ja suomalaiset korkeakoulut tekevät Marsin valloittamiseksi.

Avaruusopetusta Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Nasa ja suomalaiset korkeakoulut Marsia valloittamaan

Kuinka 20 spagettitikkua, metri teippiä ja lankaa sekä vaahtokarkki liittyvät Marsin valloitukseen? Ne ovat osa avaruusjärjestö Nasan ja suomalaisten korkeakoulujen yhteistyötä, jolla suomalaisia kutsutaan apuun edistämään Marsin valloitusta. Kerromme tänään Tampereen ammattikorkeakoulun ja Nasan yhteistyöstä.

Syksyn ensimmäinen kyselytunti eduskunnassa

Eduskunnassa järjestetään tänään torstaina syksyn ensimmäinen kyselytunti. Kyselytunnilla hallitus vastaa opposition kansanedustajien esittämiin kysymyksiin. Yle näyttää kyselytunnin suorana lähetyksenä TV1:ssä ja nettisivuillaan kello 16.00–16.55.

Kuinka nopeasti Helsinki kasvaa?

Helsingin kaupungin tietokeskus julkistaa tänään ennusteensa pääkaupunkiseudun väestönkasvusta. Ennuste on kiinnostava, koska sen perusteella tehdään päätöksiä esimerkiksi päiväkotien rakentamisesta tai koulupaikoista. Laskelmat julkaistaan kiehtovalla hetkellä, sillä Helsingissä päätetään pian yleiskaavasta, joka perustuu väestöennusteisiin. Ennusteet paljastavat myös, mitä kuuluu takavuosien Nurmijärvi-ilmiölle.

Kertooko Britannia EU-lähdöstään?

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Britannian pääministeri Theresa May tapaavat Lontoossa. Britannian pitäisi alkaa kertoa suunnitelmistaan, miten se aikoo järjestää brexitin eli EU:sta eroamisen käytännössä. 

New Yorkin muotiviikko näyttää ensi kesän muodin

New Yorkin Bryant Parkissa alkaa muotiviikko, jonka aikana esitellään ensi kevään ja kesän muotia. New York Fashion Week on alan suurin tapahtuma maailmassa. Paikalle odotetaan yli 100 000 muotitietoista vierasta.

Wim Wenders Yle Uutisten haastattelussa

Palkitun saksalaisohjaajan Wim Wendersin uusin elokuva The Beautiful Days of Aranjuez pureutuu miehen ja naisen eroavaisuuksiin. Venetsian elokuvajuhlilla ohjaaja kritisoi elokuvien kiivastahtisuutta ja kertoo Yle Uutisten haastattelussa, miksi hän pyrkii elokuvissaan nimenomaan kiireettömään ja rauhalliseen tunnelmaan.